fb
Ревюта

IKEA – Класа по шведски

2 мин.
Da pravim biznes kato IKEA

Da pravim biznes kato IKEA“Е-е-е, откъде си взе тези готини чаши?”, пита първата мацка. “Как откъде, от ИКЕА!?!”, отговаря втората. “Знам, че са от ИКЕА, нали и аз имам същите.”
Ето на този разговор съм ставал лично свидетел. Малко преди да прочета книгата на Елън Люис с оригинално заглавие “Великата ИКЕА” за жълто-синята империя на Ингвар Кампрад.

И докато преди месец си мислех, че ИКЕА са просто баровска марка за продукти за дома, чиято корпоративна идентичност копират Praktiker, днес вече знам, че шведите са най-яката компания за евтини мебели. Простете ми за невежеството, о, вие, гурута на интериорния дизайн, но няма как – в България за ИКЕА сме чували само от разговори на заможните си познати и от спотовете в “Рекламна пауза” едно време.

И понеже много малко хора има времето и финансовата възможност да отскочат до Солун за да си напазаруват поредната колекция ненужни неща за дома, обикновено се задоволяваме с пазаруване в Домашни потреби на стоки, които са ни наистина необходими. Да, ама се оказва, че Кампрад е изхвърлил цялата конкуренция, като е накарал клиентите да си сглобяват само мебелите. Ужас? Да, но и вие бихте сглобявали сами, ако цената беше значително по-ниска. Така, де, един вид ИКЕА са превърнали купуването на мебели в мода, за да не се налага да вземаме мебелите от старата къща на баба на село, понеже новите са ултраскъпи.

Ето няколко неща от книгата, които опитват да обяснят защо концепцията на Кампрад е велика:

– Този швед е вероятно най-стиснатият човек на света, защото иска дизайнерите му да правят по-евтини продукти с по-евтини материали и то още по-качествено, като ги продават още по-евтино на клиентите.

– Всеки мегамагазин на ИКЕА има прикрепен ресторант, в който се продават специфични шведски кюфтенца – хората никога не си тръгват на празен стомах, а някои направо се зареждат с енергия преди голямото обикаляне.

– На влизане в магазина клиентите си вземат малко кафяво моливче ИКЕА, за да си записват какво точно са харесали. Корпоративният фолклор обича да разглася, че хората идват специално за моливчитата и дори ги крадат за спомен. Цената – един молив излиза на компанията около 1 пени, така че не ги ощетява особено.

А вие знаехте ли, че ИКЕА произвеждат и у нас?