fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден пети на Пролетен базар на книгата 2019 – 01.06

9 мин.

Днес честитим празника на всички малки (и пораснали) деца! Зарадвайте вашите малчугани с книжни подаръци и посетете някое от специалните събития, включени в културната програма на Пролетния базар на книгата 2019 и Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи:

 

12:00 ч.
ЩАНД 324

Среща с автограф. Гостува ни Иглика Дионисиева / „Приказки от високосната година“/
Представя: Издателство „Жанет 45“

 

12:00 ч.
ЩАНД 312
Среща с автограф с Деян Енев. „Всички на носа на гемията“ – четвърто издание
Представя: Издателство „Рива“

 

13:00 ч.
ЩАНД 325
Книга с автограф с Камелия Кучер
Авторката на „Дом“ – Камелия Кучер описва романа си като: „едно откровение, най-сетне узряло достатъчно, за да стигне до света извън бюрото ми“. На щанда на ИК „Хермес“ ще може да научите повече за книгата лично от авторката и да получите автограф.
Представя: Издателство „Хермес“

 

14:00 ч.
ЩАНД 325
Книга с автограф с Александър Секулов
Александър Секулов е един от най-интересните и търсещи български писатели. Автор е на романите
„Колекционер на любовни изречения“, „Малката светица и портокалите“, „Господ слиза в Атина“, поетичната книга „Хроники и химни“ и други. Заповядайте на щанда на „Хермес“, където можете да си вземете автограф от талантливия автор.
Представя: Издателство „Хермес“

 

16:00 ч.
МРАМОРНО ФОАЙЕ, НДК
Представяне на „Сказанията на Стрикса“ и разговор с авторите от Том 5
„Сказанията на Стрикса“ е периодичен сборник за български научнофантастични и фентъзи разкази. През 2019 г., са предвидени нови два тома от сборника, като в пети брой са включени 12 български автора. Специален гост в „Сказанията на Стрика”, том 5 е Греъм Мастертън, който представя на българския читател новото си произведение – „Удушвача”, написан съвместно с Даун ДЖ. Харис. Подгответе се за пътешествие в света на въображението, каквото още не сте изпитвали!
Представя: Издателство „ИвиПет“

 

17:00 ч.
МРАМОРНО ФОАЙЕ, НДК
„Приказка за чудния юнак“
Заповядайте да чуете приказката, илюстрирана изцяло от деца.
Представя: Издателство „Лунна светлина 13“

 

17:00 ч.
Литературен клуб „Перото“, НДК
Представяне на книгата с разкази на Дулсе Мария Кардозо „Всичко това е любов“ (Ерго, С., 2019), превод от португалски Даринка Кирчева
Майсторски подбраните и разказани тук истории ни грабват не с оди за страстта, а с разголването на различни, често груби и стъписващи, дори поразяващи образи на любовта, които се запечатват в съзнанието и остават дълго в нас. С участието на авторката Дулсе Мария Кардозо и нейната българска преводачка Даринка Кирчева. Събитието се организира съвместно с Португалския културен и езиков
Представя: Издателство „Ерго“

 

17:00 ч.
ЩАНД 325
Книга с автограф с Димо Райков
След премиерата на най-новия му роман „Анхедония“ почитателите на Димо Райков ще могат да получат автограф от писателя на щанда на ИК „Хермес” и да научат повече за книгата лично от автора.
Представя: Издателство „Хермес“

 

17:00 ч.
ЩАНД 324
Среща с автограф. Гостува ни Александър Байтошев /„Чучело“/ и Васил Балев /„Тежест“/
Представя: Издателство „Жанет 45“

 

17:30 ч.
МРАМОРНО ФОАЙЕ, НДК
Представяне на романа „Срещи с Лудия“ на Таня Иванова
„Случайностите сякаш са под въздействие на някакъв горски дух: душите, които се търсят във времето, се срещат в пространството.“ „Срещи с Лудия” е нещо повече от една обикновена история за любов или за раздяла, в зависимост от това кой как я възприема. Въпросът, с който главната героиня Симона започва разказа: „Коя съм аз?“, ще я поведе на пътешествие през един тривиален свят, в който никой не осъзнава истинската си същност. С развитието на действието въпросите, които тя сама отправя към себе си под формата на самокритика, стават все по-задълбочени под въздействието на случайната ѝ среща с Лудия – героя, с чието име е свързано заглавието на романа. Случайностите не са плод на хазарта, а съдържат в себе си причинност. Само трябва да бъдем внимателни, за да открием тяхната закономерност.
Представя: Издателство „Лунна светлина 13“

 

18:00 ч.
МРАМОРНО ФОАЙЕ, НДК
Представяне на книгата „Глобалната сексуална революция“ от Габриеле Куби
В контекста на обществения дебат около джендър идеологията книгата на немската социоложка Г. Куби е ценен ориентир за разбиране на произхода на съвременните схващания за пола. Написана в консервативен християнски ключ, книгата на Габриеле Куби се радва на широка популярност и е издадена на 13 езика. Българското издание ще бъде представено от д-р Николай Михайлов, психиатър и богослов, и доц. д-р Свилен Тутеков, преподавател по християнска етика и антропология във ВТУ.
Представя: Издателство „Омофор“

 

18:00 ч.
ЩАНД 324
Среща с автограф. Гостува ни Чавдар Ценов /„Накъде тече реката“/
Представя: Издателство „Жанет 45“

 

19:00 ч.
МРАМОРНО ФОАЙЕ, НДК
Фотопътеводител „Трънски красоти“
Книгата ще представи около 20 туристически маршрута с дължина близо 60км. и повече от 100 природни и културни забележителности от Трънския край.
Представя: Издателство „Шамбала“

 

19:00 ч.
ЩАНД 324
Среща с автограф. Гостува ни Владо Трифонов /„Суета, суета…“/
Представя: Издателство „Жанет 45“

 

Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи

Всички събития от програмата на Фестивала се провеждат в Мраморното фоайе на НДК

10:15-11:00 ч.
Ателие за книжни обложки, вдъхновено от изложба корици от Любен Зидаров
Заедно с Велиана Симеонова от блога „Двама с мама“ отправяме покана към малките читатели и техните мами, да се присъединят към нашето пъстро ателие по изработка на обложки за книги в Международния ден на детето. Във веселата компания на Том Сойер, пирати и приказни герои, въоръжени с моливи и усмивки, ще сътворим уникални обложки за любимите си детски книги. Очакваме Ви, за да дадем един книжен старт на празничния ден на децата!
Подходящо за:
* деца до 11 години
Представя: Издателство „Егмонт“

 

11:00-11:45 ч.
Среща разговор с Владимир Шишков и д-р Людмила Емилова
Скъпи приятели, знаете ли, че около вас е пълно с малки супергерои, надарени със специални сили? Вие понякога дори не ги забелязвате, но те ви помагат да растете здрави и силни. Това са героите на тази книга: зеленчуците. Запознайте се с техните тайни заедно с Боби в Царството на зеленчуците! Един ден на Владимир му хрумва идеята за книга, която да запознае най-малките с чудната сила на пресните зеленчуци, благодарение на които те растат здрави всеки ден. Д-р Емилова приема предложението му да помогне и двамата създават тази книга, която да четат децата, заедно с техните родители, татковци, баби и дядовци. За да е пъстра и по-интересна, допринасят и рисунките на Ива, а Веско помага за специалните сили. Приятно пътуване с Боби в Царството на зеленчуците!
Подходящо за:
* деца между 4 и 6 години
* ученици 1-2 клас
Представя: Издателство „Еуниката“

 

12:00-13:30 ч.
„Магия или наука?“ със Стан и Стефи
Чуйте всичко за най-новата книга на Стан, включете се в забавна игра, задайте своите въпроси за книгите на любимите си влогъри и се срещнете лично с тях! Те са ви приготвили един голям експеримент…
Подходящо за:
* за ученици 1.-5. клас
* над 10-годишна възраст
* за тийнейджъри
Представя: Издателство „Егмонт“

 

14:00-14:45 ч.
Среща разговор с Мирослава Скарлату (Гърция/България)
Мирослава Скарлату е родена в София, но от дълги години живее в Солун, Гърция. По образование е иконмист, а по професия преподавател в техникум. От малка много обича да чете книги, а преди няколко години започва да се занимава с преводи и с писане на разкази и статии. Книгата „Гръцки народни приказки” е първият ѝ превод на детска художествена литература. За създаването ѝ помага най-малкият ѝ син, който е причина да направи превода, а също и нейн строг критик при подбора на приказките и при създаването на рисунките.
Подходящо за:
* за ученици 1.-4. Клас
Представя: Издателство „Труд“

 

15:00-15:45 ч.
Представяне на книгата на „Миш и Маш“ от Анита Тарасевич с илюстрации на Надежда Кацарева
Как да се справим с два пакостливи мишока, които много обичат да правят бели? Страх ли те е от мишки, мило дете? Мога да ти кажа вълшебната дума, която ще ги прогони надалеч. Но преди това ще ти разкажа една весела история в рими, за която художничката Надежда Кацарова е нарисувала чудесни илюстрации – история за два съвсем нестрашни мишока Миш и Маш, които някога живееха на моя етаж. Да, наистина живееха на моя етаж! Затова знам отлично какви пакости вършеха и как с белите си дразнеха всички… Бяха толкова самонадеяни, че дори и един котарак не успя да ги стресне!… Е, вярно, че котаракът беше доста стар и уморен… Но нека не издавам всичко… А да разгърнем заедно книжката за Миш и Маш и да почетем…
Подходящо за:
* деца 3-7 години
Представя: Издателство „Хермес“