fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден пети на 41-ви Софийски международен панаир на книгата

5 мин.
plakat panair 2013

Настъпи и книжната събота. Това е по-традиция най-оживеният ден на Панаира на книгата, в НДК се събират страшно много читатели, организират се многобройни срещи с писатели и посетителите са поставени пред сериозна дилема кое събитие точно да посетят. Надяваме се рубриката ни „Днес на Панаира“ да ви помогне да решите!

Откриваме съботата с три събития от 10: оо ч. Първото е специално за децата и ще се проведе на сцената на третия етаж –детско музикално шоу „Коледна елха“ с маестро Борис Карадимчев, детския хор  „ПИМ ПАМ“  и  Клуб по спортни танци „Проданс“. Издателство „Анубис“ и издателство „Булвест 2000“ ще представят също компактдисковете за яслена и първа група в детската градина „Бръмбо“  и книжките „Прочети ме!“  и „Прочети ме! Разбра ли ме?!“.

Другите две събития ще протекат успоредно на щанда на Почетния гост Москва – конкурс за детски илюстрации, презентация на проекта „Руснаци на Балканите‘ и прожекция на най-новите детски руски анимационни филми в рамките на проекта.

sestri palaveeviВ 11:00 ч. издателство „ИнфоДар“ ще представи на сцената на третия етаж дебютната книжка за деца „Борковите патила” с автор Галина Малина (псевдоним на Галина Нилсен). По същото време друг детски автор ще раздава автографи на щанда на издателство „Кръгозор“Юлия Спиридонова-Юлка. Порасналите читатели пък могат да се насочат към щанда на издателство „Сиела“, където носителят на награда „Хеликон“ за 2013 г. Алек Попов, автор на романа „Сестри Палавееви“, ще подписва книги и ще се среща с читатели. На щанда на издателство „Агата-А“ също ще има интересно представяне на романа на Мартин Младенов „PVC“.

Софийският литературен фестивал също открива деня в 11:00 ч. с дискусия на тема „Преводимост и непреводимост“ в балканската литература с модератор Александър Кьосев. 

За любителите на астрологията в 12:00 ч. издателство „Кибеа“ организират разговор на тема „Астро-лунните календари в практиката на нашия делник“.

Много срещи с писатели ни изкушават все в 12:00 ч. – на щанда на издателство „Сиела“ ни очакват Капка Касабова и Калин Терзийски, на щанда на „Жанет 45“ очакваме традиционно тълпа, тъй като автографи ще раздава Георги Господинов, а на щанда на Москва отново ще се среща с читатели писателката Наталия Соколовская.

На сцената на третия етаж в 13:00 ч. Чешкият център организира литературно четене с Радка Денемаркова – чешка писателка, литературен историк, преводачка от немски, сценарист и драматург. През декември 2013 г. издателство „Елиас Канети“ издава романа й „Пари от Хитлер“, преведен от Йорданка Трифонова.

Две срещи с автограф по същото време – на щанда на Москва с писателката Елена Усачева и на щанда на издателство „ИнфоДар“ отново с Галина Малина, автор на „Борковите патила“.

От 14:00 ч. на сцената на третия етаж ще се проведе още едно събитие, организирано от Чешкия центърлитературно четене на Мартин Ришави – чешки писател, сценарист и режисьор, познат на българските зрители познават документалните му филми „Мечешките острови“ и „Страна на мечтите“. По същото време Владимир Попов, автор на стихосбирката „Чупливо“ ще подписва книги на щанда на издателство „Просвета“.

Литературният фестивал пък ни предлага литературна среще в 14:00 ч. с участници  Емил Андреев и Александър Секулов и с модератор Андрей Захариев.

Половин час по-късно авторката на прекрасните романи „Виенски апартамент“ и „Имаго“ Радостина Ангелова ще се среща с читатели на щанда на издателство „Жанет 45“.

Две събития ще се състоят на щанда на Москва от 14:30 ч. – майсторски клас по писане на приказки с Елена Усачева (за деца от 6 до 12 години) и прожекция на видео лекции по руска литература.Sestrata na Zigmund Froyd - Goce Smilevski

В 15:00 ч. Дена Попова, автор на „Старите дни“, ще подписва книги на щанда на издателство „Хермес“. По същото време на сцената на третия етаж Унгарският културен институт ще представи книгите „Самотна гургулица” от Дьорд Фердинанди,„Комунистът Монте Кристо” от Ноеми Сечи, „Камбаните на Айнщайн” от Лайош Грендел и „Цирк над града” от Шандор Петьо с участието на преводачите Мартин Христов, Юлия Крумова, Нели Димова и Стефка Хрусанова. Модератор ще бъде литературният критик Митко Новков.

Очакваме срещата в 16:00 ч. между македонския писател Гоце Смилевски, познат на български с романите си „Сестрата на Зигмунд Фройд“ и „Разговор със Спиноза“, и Емилия Дворянова да бъде изключително интересна. Модератор на събитието от Литературния фестивал отново ще бъде Митко Новков. Фестивалът ще закрие съботната си програма в 18:00 ч. с разговор между румънският автор Дан Лунгу и Алек Попов с модератор Митко Новков.

Отново в 16:00 ч. на щанда на Москва ще се проведе дискусия на тема „Кои руски автори са популярни в България и защо? Популярна ли е българската литература в Русия?“. По същото време Унгарският културен институт ще представи на сцената на третия етаж албума „Унгарска графика”, на унгарския брой на бургаското списание „Море” и на броя на в-к „Литературен глас”, посветен на писателя Шандор Мараи. Ще участват също художника Георги Върлинков и поета Марин Георгиев. На щанда на издателство „Хермес“ пък Ивинела Самуилова, автор на „Жената, която търсеше любовта“, ще подписва книги и ще се среща с читатели.

Балът на трибутитеОт 17:00 ч. отново можем да се срещнем с Галина Златарева, автор на историческите романи „Медальонът” и „Капка кръв за вампира”.

В 17:00 ч. на сцената на Етаж 3 ще се състои може би най-интересното и шарено събитие на Панаира – Балът на трибутите, организиран от издателство „Екслибрис“ и „Аз чета“. Балът е вдъхновен от „Игрите на глада“ и дава възможност на участниците да разгърнат своето въображение и да покажат своята собствена интерпретация на модата на Капитола. Впечатлилите журито ще получат специални награди. Едно изящно предизвикателство за завършек на книжната събота, нали?