fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден втори на 41-ви Софийски международен панаир на книгата

7 мин.
plakat panair 2013

Посетихте ли вече Панаира на книгата в Националния дворец на културата? Ако не сте, сряда е подходящият ден да го направите – много интересни събития, литературни четения и срещи с любими автори са разпръснати по щандовете на издателствата и трите сцени. Вижте какво са ни подготвили днес организаторите на Панаира и Софийския литературен фестивал!

Ако сте от ранните посетители на Панаира, насочете се към Щанда на Москва, където от 10:00 ч. ще се прожектират лекции по руска литература за Пушкин и Лермонтов. Лектори ще бъдат А. Архангелский и Д. Бак.

Любителите на детска литература не бива да пропускат да се отбият през щанда на “Егмонт България”, където акцентът на деня ще бъдат образователните книги за деца. Цял ден ще се провеждат игри с награди с начало 10:30 ч.

От 11:00 ч. Издателство „Тип-топ прес” ще представи книгата на доц. д-р Лилия Райчева „Феноменът телевизия – трансформация и предизвикателства”, с чиято поява се отбелязва 40-годишнината на първия випуск на профил „Телевизия” във ФЖМК. Доц. д-р Райчева е дългогодишен преподавател във Факултета по журналистика и член на СЕМ. В труда си тя анализира феномена „телевизия“ през ХХІ в. и търси новите параметри на телевизията като обществено явление в национален и европейски контекст. Книгата ще бъде представена от доц. д-р Райна Николова от НБУ.

В 13:00 ч. отново се ориентираме към щанда на Москва, където ще имаме възможността да присъстваме на едно сериозно академично събитие – кръгла маса „Особености на художествения превод”. Участници ще бъдат редица изявени преводачи, сред които Милена Лилова – поет и преводач на А. Ахматова, М. Цветаева, Н. Тихонов, С. Моема (с англ.), И. Бродский (от руски и от англ.), преподавател по превод в Софийски университет и преводач в Института за изследване на изкуствата (БАН), и Нели Пигулева-Митева – журналист, преводач, поет, редактор на литературно списание „Брод“ (гр. Русе).

По същото време на сцената на третия етаж ще се проведе представяне на под-програмата „Култура” на програмата „Творческа Европа” на Европейската комисия, с участието на г-н Карел Бартак от Генерална дирекция „Образование и софийски литературен фестивалкултура“ на ЕК. Домакини на събитието са Асоциация „Българска книга“ и Министерство на културата.

Първото събитие за деня в рамките на Софийският литературен фестивал също се проведе от 13:00 ч. в Мраморното фоайе – литературно четене с участието на Капка Касабова, като модератор на събитието ще бъде Светлозар Желев. Веднага след това, в 14:00 ч., Ангел Игов и поетесата Оля Стоянова, автор на стихосбирката „Улица „Щастие“, ще разговарят за книги с модератор Йордан Ефтимов.

Специално за писателите с интереси в областта на детската литература от 15:00 ч. на щанда на Москва ще се проведе Майсторски клас по писане на приказки с Елена Усачева, която е авторка на повече от 30 книги за деца, журналистка, сценаристка и член на Московската организация на Съюза на писателите на Русия.

Интересни събития се засичат в 16:00 ч. – първото ще се проведе на сцената на третия етаж, където издателство „Панорама” и проф. Светлозар Игов ще ви запознаят със „Знаци край пътя” – събраните есеистични фрагменти на Иво Андрич, записваните цял живот от големия балкански разказвач размисли и наблюдения за света и хората, за писането и думите, за историята и живота – неговите „духовни завещания”. Второто отново ще ни върне на щанда на Почетния гост Москва, където издателство „Време” ще представи своите книги. Литературния фестивал пък ни изкушава със среща между поетесата Мирела Иванова, писателя Деян Енев и модератора на събитието Митко Новков.

Все така от 16:00 ч. на щанда на издателство „Хермес” авторката на „Старите дни” Дена Попова ще раздава автографи.

От 17:00 ч. Италианският културен институт ви кани на сцената на третия етаж, където ще се проведе събитие специално за любителите на поезията – „Поетична среща между Италия и България”. Поетическо четене на стихотворения на италиански и на български език ще се състои със  специалното участие на българската поетеса Ирина Йорданова, която ще прочете както свои произведения, така и преводи на творби на италианската поетеса Даня Лупи. В събитието ще вземат участие и ученици от 105 СОУ „А. Далчев“, които ще прочетат на италиански стихотворения на Иван Вазов и Атанас Далчев.

От 17:30 ч. Стела Даскалова, авторка на книгите „Какво се случва с любовта? Капаните на нашите убеждения“ и „Всичко започва от детството“, ще се срещне със своите читатели на щанда на издателство „Сиела”.

Особено трудно ще ни бъде да изберем накъде да се насочим в 18:00 ч.

Една мащабна книга ще направи своята премиера на сцената на третия етаж„Лето 1850” на Владимир Зарев. Исторически роман разглежда съдбовните събития, разтърсили Северозападна България през 1850 г.

По същото време на щанда на „Жанет 45” Ганка Филиповска, автор на разтърсващия сборник с разкази „Сонет 130”, ще се среща с читатели и ще подписва книги.

Софийският литературен фестивал също ще ни изкуши със среща между Алеш Дебеляк, словенски писател, и Георги Господинов, като модератор на събитието ще бъде Силвия Чолева.

Тези, които нямат възможност да посетят НДК, в 18:00 ч. могат да се насочат към Унгарския културен институт, където ще се състои представяне на стихосбирката на Жужа Бенеи „Безпредметно битие” с участието на преводачката Светла Кьосева. Модератор ще бъде Джонатан Дън, управител на издателство „Смол Стейшънс Прес”.

На щанда на „БГ книга” отново от 18:00 ч. ще можете да се срещнете с Николай Ников, авторът на „Как да се справяме с предизвикателствата на новото време“.На щанда на ozone.bg

От 18:30 ч. не пропускайте да посетите щанда на Ozone.bg, които организират поредната вълнуваща среща. Двама от сценаристите на „Шоуто на Слави” – Иво Сиромахов и Йордан Свежанов, чиято дебютна книга „Революция с аритмия” излезе скоро под логото на „Гравитация”, поредицата за съвременна българска литература на издателство „Изток-Запад”, ще си говорят за книги и култура и ще отговарят на въпроси на читателите.

От 19:00 ч. на сцената на третия етаж издателство „Жанет 45” ще представи „Птичият събор“, преведена от английски от Манол Пейков. Творбата представлява съвременна адаптация на персийска епична поема за пътешествието на всички птици в търсене на техния цар, чийто автор е Фарид уд-Дин Аттар.

Днес ще се проведе и може би най-важното събитие за целия Панаир – Връчване на годишните награди на Асоциация „Българска книга“. Ако искате да видите кой ще грабне отличието „Златен лъв” за цялостен издателски проект, бъдете пред сцената на третия етаж точно в 20:00 ч.

След това, ако желаете да послушате поезия на фона на музиката на KokaMassJazz и приятели, посетете клуб MAZE в 21:00 ч., където Софийският литературен фестивал ще закрие втория ден от Панаира с поетите Иван Ланджев, Тома Марков, Васил Балев, Радослав Чичев, Стефан Иванов, Мария Калинова, Белослава Димитрова и Иван Димитров.