fb
БългарияНовини

Деси Нико с „Пегас“ за проза от „Южна пролет“, Димана Йорданова с най-добър поетичен дебют

1 мин.

Самопубликуващата авторка Десислава Николова, позната с псевдонима си Деси Нико, спечели статуетката „Пегас“ за най-добър дебют в жанр Проза от 45-ото издание на литературния конкурс „Южна пролет“ за романа си „Алиса и петък вечер“, съобщиха от Община Хасково. Отличията бяха връчени в петък вечер на специална церемония в залата на ДКТ „Иван Димов“ в Хасково като част от 45-ото издание на Литературните дни „Южна пролет“.

Лауреат за Поезия е Димана Йорданова за стихосбирката й „Жената и мъжете, които бях“, а наградата в категория Литературна критика получи Сирма Данова за „Кралят физиономист: Автотекстуалност и автопрезентиране в творчеството на Пенчо Славейков“.

Наградата „Александър Паскалев“ за цялостен принос в областта на литературата, изкуството и културния живот бе присъдена на Петър Ангелов.

Призьорите бяха определени от жури с председател Владимир Зарев и членове: Митко Новков, Валентина Радинска, Петър Чухов и Петър Василев.

В церемонията по награждаването се включи и група “Мистик”.

Това са и носителите на съпътстващите награди:

– Наградата на „Райфайзенбанк“ в жанр Поезия се присъжда на Богомил Господинов за стихосбирката “Книга за Лола“.

– Наградата на Тракийското дружество в жанр Поезия се присъжда на Христо Мухтанов за стихосбирката „Опити за еволюция“.

– Награда на фирма“ Фин пет“ в жанр Проза е за Горан Атанасов за книгата „Ще се върна в седем: Разкази и пътеписи“,

– Наградата на Сдружение за култура „Хасково 2015“ се присъжда в жанр Проза на Георги Караманев за романа „И додето се раждат лъчите“.

[ + ]