fb
Книги и киноСпециални

Дискриминация и полицейско насилие в първия трейлър на The Hate U Give [видео]

2 мин.

Първият официален трейлър на екранизацията на нашумелия роман The Hate U Give от Анджи Томас вече е тук, съобщава Deadline. 20th Century Fox излъчи видеото по време на ежегодните награди BET, които отличават постиженията в музиката, спорта и киното на афро-американците и други малцинства в САЩ.

През 2017 г. романът на Анджи Томас стана дебют на годината и най-добро YA заглавие на Goodreads Choice Awards. През 2018 г. взе приза за детска книга на Waterstones, както и почетното отличие към медала „Карнеги“.

Сюжетът проследява перипетиите на тийнейджърката Стар Картър (в ролята Амандла Стенбърг), чийто свят е разделен между бедния квартал, в който живее, и елитната гимназия с предимно богати бели ученици, която посещава. Когато най-добрият й приятел е застрелян пред очите й от полицай, Стар решава да поеме риска да защити принципите си и да застане на страната на справедливостта, независимо от обществения натиск и заплахите, които я грозят.

Трейлърът дава заявка за напрегната социална драма, която засяга изключително актуалната за американското общество тема за полицейското насилие над чернокожи младежи, както и проблема с расизма и дискриминацията спрямо малцинствата.

Амандла Стенбърг има опит с екранизациите на YA романи – една от първите й роли в киното е в „Игрите на глада“ по романа на Сюзан Колинс, а миналата година я гледахме като Мади във „Всичко, всичко“ по Никола Юн. Режисьор на Тhe Hate U Give е Джордж Тилман, а в ролите ще видим още Реджина Хол, Алжи Смит и Кей Джей Апа.

Премиерата на филма в САЩ е насрочена за 19 октомври. Трейлъра можете да гледате тук: