fb
Ревюта

Всеки има „Добри дни, лоши дни“

3 мин.
Dobri dni loshi dni Melina Marketa

Dobri dni loshi dni Melina MarketaВ последно време все чета YA романи, т.е. хитови тийн заглавия. Бях заинтригувана от „Добри дни, лоши дни“ по две причини – номинация за роман на годината от Съвета за детски книги на Австралия (2011) и преводачката на книгата Илияна Бенова-Бени. Пък и авторката Мелина Маркета вече е достатъчно популярна сред родните читатели с романа си „Спасяването на Франческа“, така че реших да не се чудя повече.

„Добри дни, лоши дни“ (изд. „Милениум“) е историята на Том Макий, чиито житейски обстоятелства го превръщат от доброто в лошото момче, точно както дните му се редуват с добри и лоши. Той сякаш е ядосан на целия свят, включително на родителите си, които са се разделили; на приятелите, които са го изоставили; на момичето, което харесва, но отношенията им са се разпаднали, и не на последно място на любимия си чичо, който е имал лошия късмет да загине в терористичен акт на другия край на света.

Емоциите при тийнейджърите често водят към крайни прояви на бунт и посягане към наркотични вещества в опит да се справиш с всичко, което ти тежи, и Том не прави изключение от това правило. След поредна безпаметна нощ и няколко шева на главата обаче, той като че ли се уплашва от посоката, в която е тръгнал, и решава да потърси помощ при леля си Джорджи – още една психически съсипана душа.

Романът „Добри дни, лоши дни“ е идеален пример за това как всеки може да се пребори с вътрешените си демони и да изплува от бездната на отчаянието с помощта на близките си хора. Независимо дали си тийнейджър, баща, борещ се с алкохолизма си, или жена, която според социалните порядки е твърде възрастна, че да забременее, при това от бившия си, всеки има своите възходи и падения.Dobri dni loshi dni Melina Marketa

Маркета е създала една изключително динамична книга с множество диалози и немалко разменени имейли (любим сюжетен похват на много писатели). В своя роман тя иска да ни покаже колко е важно да виждаме вътре в себе си, да допускаме останалите до нас, дори когато ни се струва непосилно да разкрием истинските си чувства, както и никога да не забравяме колко е важно да не изоставяме бойните си другари.

„Добри дни, лоши дни“ не е поредната сладникава тийн история, нито пък е прекалено драматична, пък и не е насочена само към младежите – техните родители също има какво да научат от нея.

Посланието на финала определено ми допадна, както и основната идея, струяща от творбата – тази за семейството и колко е трудно понякога да го запазиш истинско, когато не знаеш правилния път, пътя към дома…

Прочетете също и ревютата на Цветомира и Катрин за „Спасяването на Франческа“.

[ + ]