fb
Ревюта

Хърколаци, Килимени хора и разни други смехотевини а ла Тери Пратчет

3 мин.

Дракони в Порутения замък - Тери ПратчетКойто е чел Тери Пратчет, знае каква магия владее авторът на историите от света на Диска. Ако все още не сте се поддали на вълшебството му, грешките се поправят лесно с “Дракони в Порутения замък” (изд. “Прозорец”), още повече, щом книгата е номинирана и в “Бисерче вълшебно” 2016.

В книгата, преведена брилянтно от Светлана Комогорова-Комата, ще откриете 14 истории и предговор от самия автор. Кратките разкази, пълни с щури и мегазабавни моменти, ще бъдат оценени по достойнство от всяко малко или голямо хлапе – почитател на доброто чувство за хумор.

Всичко започва с историята за крал Артур, Ралф, рицарят Двуседмичник и магьосникът Фосфидъл, които се забъркват с разни дракони в Порутения замък:

– Добрутро – поздравил драконът.

Та това, видите ли, хвърлило нашите герои в леко недоумение. Не може току-тъй да убиеш твар, която току-що ти е казала “добро утро”.

Херцогът на Грабист и кралят на Посра ще ви покажат как свадите и съперничеството не водят до нищо добро – особено на Голямата прашинка. Съдружието е решаващо и за жителите на село Паднала Клечка Кибрит, които са принудени да се изселят от края на Килима. Снибрил, Глърк, Писмир и останалите жители на селото се отправят на опасно пътуване през Килима. По пътя храбрите Килимени хора се сражават със снаргове, срещат скиталеца Бейн и дори са пленени от шиандианската армия. Как ще завърши това пътешествие…

– В Килима това никога не се знае. Тъй или иначе, никога не си действително в безопасност. Но бъдете готови за още малко битки. Ценните неща не чакат ей тъй да ги вземеш, нали знаете.

Костенурката Херкулес, пещерният човек Док и състезанието между “Духът на Коравчакъл” (парна кола) и “Герта” (кола, задвижвана от петрол) ще повишат допълнително интереса ви към щурите истории на Тери Пратчет, а ако решите да се отморите, поканете непременно Едуо – рицаря досадник:

Имало едно време един крал, който имал трима синове – общо взето, кралете имат по толкова. И най-малкият, вместо да е мил, добър и храбър, бил по-гаден и от някой, когото сигурно ще срещнеш само в месец, състоящ се изцяло от понеделници…

Пътуването назад във времето не ви мърда с автобуса по линия 59А, какво работи Дядо Коледа също ще разберете от книгата. А моят любим разказ е “На лов за Хърколак”:

– Никой не е съвсем сигурен как точно изглежда хърколакът и затова ще можем да обясним, след като го намерим…

…Редом с полковник Вест стояха кинооператор, лекар, ботаник, водопроводчик, производител на ножици, точилар, един мъж на име Харис, когото много го биваше по френските глаголи, и още осемдесет и трима души. Каквото и да се извъдеше този хърколак, в експедицията все трябваше да има някой, който да може да го проследи, хване, да поприказва с него или да го замеря с нещо…

“Дракони в Порутения замък” е страхотна книга за хора с чувство за хумор. Тя е подходяща за деца на всякаква възраст и с различни читателски умения. Стига да обичате да се забавлявате, Тери Пратчет ще се погрижи за доброто ви книжно настроение. Оформлението на книгата е чудесно, а илюстрациите на Марк Бийч допълват историите брилянтно.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.

[ + ]