fb
БългарияНовини

Двама автори си поделиха Националната награда за поезия „Теодор Траянов“ 2015

1 мин.
konkurs za poezia "Teodor Traqnov

konkurs za poezia "Teodor TraqnovНационалната награда за поезия „Теодор Траянов“ се разделя между двама автори – Андрей Андреев и Валентина Радинска. Те ще си разделят и награда от 1000 евро, осигурени от Община Пазарджик.

Жури с председател проф. Александър Йорданов и членове проф.д.ф.н. Светлозар Игов и акад. Благовеста Касабова, отличиха Андреев за книгата му „Кладенците на моя живот“ и Радинска за стихосбирката „Времена“.

Журито е разгледало общо 114 поетични книги на автори от цялата страна, съобщава БТА. За сравнение, журито на Националната награда за поезия „Иван Николов“ е разгледало 51 стихосбирки.

Националният конкурс e явен и се провежда на три години, като първата от тях е 2012, когато се навършват 130 години от рождението на поета. Кметът на Община Пазарджик назначава със заповед 3-членна комисия, която да разгледа постъпилите творби и да предложи коя от тях да бъде наградена. Участниците представят последните си издадени стихосбирки. По традиция отличието се връчва на 30 януари – рождения ден на поета, на официална церемония.

[ + ]