fb
БългарияНовини

Две първи награди на юбилейния конкурс за поезия „Иван Николов“ 2014

2 мин.
nacionalna nagrada za poezia Ivan Nikolov

nacionalna nagrada za poezia Ivan NikolovЮбилейната 20-та година на национална награда за поезия „Иван Николов” донесе изненада за участниците и публиката. Присъстващите в сградата на Съюза на архитектите в сряда вечер посрещнаха с любопитство решението на журито да не връчи голяма награда и парична премия от десет хиляди лева.

Надежда Радулова, Дарин Тенев и Здравко Дечев обаче присъдиха две първи награди – плакет от художника Христо Гочев и парична премия от 4000 лв. за Катерина Стойкова-Клемър и книгата „Как наказва Бог“ (Издателство ICU, 2014) и за Васил Балев и книгата „Стихотворения“ (Издателство „Факел Експрес“, 2014).

Журито определи и две поощрителни награди – диплом и 1000 лв., на Албена Тодорова за книгата й „Стихотворения“ (самопубликувана) и на Белослава Димитрова за „Дивата природа“ (Deja Book, 2014).

За атмосферата на церемонията допринесоха музикалните интермедии от група Par Avion на поетите Петър Чухов и Емануил А. Видински.

През 2013 г. двама поети разделиха голямата награда: Оля Стоянова за „Улица Щастие” (ИК „Жанет 45”) и Йордан Ефтимов за „Сърцето не е създател“ (Small Station Press). Крум Филипов за „Воден знак“ и Иво Рафаилов за „Изброими изкушения“ получиха „Награди на издателя” и парична премия от собственика на „Жанет 45“ Божана Апостолова.

Тази година осем книги бяха номинирани за Национална награда за поезия „Иван Николов”:

Албена Тодорова – СТИХОТВОРЕНИЯ (самопубликувана, 2014)
Белослава Димитрова – ДИВАТА ПРИРОДА (DEJA BOOK, 2014)
Васил Балев – СТИХОТВОРЕНИЯ (ФАКЕЛ ЕКСПРЕС, 2014)
Едвин Сугарев – ПРИЛИВ НА ТРЕВИ (ФОНДАЦИЯ ЛИТЕРАТУРЕН ВЕСТНИК, 2014)
Екатерина Григорова – ДЪСКА ПО МОКРИЯ ПЯСЪК (ЕРГО, 2014)
Иван Ланджев – НИЕ СПОРЕД МАНСАРДАТА (ЖАНЕТ 45, 2014)
Катерина Стойкова-Клемър – КАК НАКАЗВА БОГ (ICU, 2014)
Мария Липискова – НЕ-СНИМАНЕ (ФОНДАЦИЯ ЛИТЕРАТУРЕН ВЕСТНИК, 2013)

Сайтът за книги и четене „Аз чета“ беше медиен партньор на конкурса.

Вижте и видео от награждаването: