fb
Книги и киноСпециални

Две столични кина представят пълна панорама на филмите по Йордан Радичков

3 мин.

От 20 февруари до 6 март почитателите на творчеството на Йордан Радичков ще имат възможност да се срещнат с всички пълнометражни филми, създадени по историите на неповторимия българския писател. В първата по рода си изчерпателна панорама на Радичков в киното ще бъдат включени някои от по-малко известните филми, създадени по творчеството му, както и късометражни заглавия и документални ленти. Прожекциите ще са в „Одеон“ и „Дом на киното“.

Пътят на Йордан Радичков в екранните изкуства е обвързан с редица от най-големите имена в историята на българските кино и театър. Сред режисьорите от няколко поколения, посегнали към произведенията му, се нареждат имената на Зако Хеския, Бинка Желязкова, Крикор Азарян, Доньо Донев, Наум Шопов, Христо Христов, Георги Дюлгеров и много други.

Във филмите, превърнали се в класика за българското кино, зрителите ще разпознаят цяла плеяда от любими актьори като Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Константин Коцев, Георги Георгиев-Гец, Григор Вачков, Велко Кънев, Петър Слабаков, Руси Чанев, Илка Зафирова, Катя Паскалева, Васил Михайлов, Тодор Колев и още обичани таланти.

Още първият филм със сценарист Йордан Радичков – „Горещо пладне“, попада в селекцията на най-престижния кинофестивал в Кан през 1965 година. Историята за един закъснял влак и неговото издирване се нарежда сред емблематичните български ленти. Този момент бележи началото и на дългогодишното приятелството на Радичков със знаменития Григор Вачков.

Йордан Радичков с Христо Христов и Григор Вачков

Година след гостуването на българската лента във Франция, през 1966 г. се появява предизвикалият множество противоречия игрален филм „Привързаният балон“. Веднага след премиерата си лентата е спряна от неофициалните органи на цензурата на социалистическа България и вижда бял свят едва след 1989 г. Филмът на Бинка Желязкова прави толкова силно впечатление, че е забелязан от разпространители от Америка и Канада, които искат да откупят правата за излъчване му. Същите неофициални органи обаче анулират продажбата и филмът остава задълго скрит в архивите.

В панорамата присъства и първият и последен опит на театралния режисьор Крикор Азарян в киното –  лентата по романа на Радичков „Всички и никой“.

Наред с пълнометражните филми по творчеството на Радичков, посетителите ще могат да видят и късометражните заглавия, сред които се откроява единственият опит на Наум Шопов като кинорежисьор, базиран на текста „Хляб“ от книгата „Барутен буквар“.

Заедно с безплатните прожекции в кино „Одеон“, за любителите на киното ще бъдат на разположение и няколко документални филма с вход от 5 лева, посветени на Радичков и приближени, важни за творческия му път културни дейци. Това са документалните филми „Черказки хроники“ за Радичков, „Това име го забравете“ за театралния режисьор Юлия Огнянова и „45 градуса по Азарян“ за Крикор Азарян.

Съпътстващ елемент към програмата ще е изложбата „Неосветените дворове“ със снимки от пътуването на Йордан Радичков до Сибир в „Дом на киното“ от 20 до 28 февруари. Като специална изненада всички посетители ще имат възможност да намерят преиздадените заглавия на Йордан Радичков с намаление от 20% от 20 до 28 февруари в часовете между 17:30 и 20:30 ч. В „Дом на киното“ билетите ще са на цена от 5 лева.

Всички прожекции в кино „Одеон“ ще започват в 17 ч. и ще са с вход свободен. Заедно с това посетителите на кинопанорамата ще могат да намерят там изготвената от Българска национална филмотека изложба със снимки от филмите. Тя ще бъде разположена на територията на филмотечното кино.