fb
Ревюта

“Двор от сребърни пламъци” или силата да събереш парчетата от душата си

5 мин.

Като един върл фен на творбите на Сара Дж. Маас аз чаках с по-голямо нетърпение издаването на най-новата ѝ книга, отколкото Коледа, изпита си по кормуване или да срещна мечтаното гадже! Третото още не се е случило, но пък от половин година съм горд шофьор, а  “Двор от сребърни пламъци” (изд. “Егмонт Анишър”, преводач: Цветелина Тенекеджиева) е факт!

Казано накратко, това е книгата на Неста. Признавам, че преди да я прочета, изобщо не харесвах най-голямата сестра Арчерън. За мен тя беше егоист, който успяваше да нарани всички, които я обичат. “Двор от сребърни пламъци” започва след войната с Хиберн. Дори победата и краят на сраженията не водят до “и заживели щастливо”. Душата на Неста е на парчета – тя е изпълнена с вина за смъртта на баща си и загиналия легион, от който е спасила само Касиан. Опитва се да заглуши демоните в съзнанието си с алкохол, партита и авантюри. Достигнала е нивото на сериозна пристрастеност. 

С развитието ѝ като персонаж, започнах да се чувствам гузно за начина, по който я бях съдила досега. Както обича да казва баща ми: “Не си прави бързо изводи за хората! Не знаеш през какво са преминали и какво преживяват в момента!”. Не отричам, че постоянното ѝ мрънкане беше натоварващо, но запознавайки се с душевния ѝ свят, започнах да я разбирам. С напредването на творбата ние се срещаме с все повече нейни положителни качества, които тя решава да покаже на света. Любимото ми от тях е способността ѝ  да обича. В края на книгата вече успя да се превърне в мой много любим герой! 

За първи път в тази поредица темата за женското приятелство е толкова сериозно застъпена. Много на сърце ми е идеята за групата от дами, коята е сплотена и успява да постигне невъзможното. Надявам се в идните творби да я срещаме още по-често!

Харесвам много и взаимоотношенията между Неста и Касиан. Няма да издавам нищо, но е прекрасно да видиш как единият не се отказва от другия, колкото и да е трудно. Имаме възможността да наблюдаваме един стойностен модел на връзка – той не се появи като принц на бял кон, който идва да я спаси. Не, генералът я остави да излекува раните си, нанесени от миналото, но остана до нея във всяка една ситуация. За много хора тези две позиции биха били еднакви, но според мен разликата е осезаема. Да успееш да събереш сам парченцата от душата си и да ги наредиш, знаейки, че има на кого да разчиташ, изгражда повече характер, отколкото някой да се появи и да ти реши проблемите. Защото най-често ние самите сме своите проблеми. 

Сара Дж. Маас
(снимка: Beowulf Sheehan)

Авторката споделя, че не ѝ се нрави идеята на Дисни за крехките принцеси, които неизменно са спасявани от силен, смел и симпатичен непознат, и не иска това за своите героини. Определено много добре ѝ се получава да създава борбени мацки, които читателите да обожават. Не ме разбирайте погрешно, уважавам и ценя дълбоко представителите на мъжкия пол и колкото и да се стремя към независимост, още не мога да сменям спукана гума на кола. Но твърдо заставам зад убеждението, че трябва да забравим за модела със “спасяването от принца”. Даже като приключа с ревюто ще си пусна клип в YouTube как се сменя гума!

Със сигурност повечето фенове на поредицата сме свикнали на представянето на света на Притиан от гледната точка на Рисанд и Фейра. Гледайки вътрешния кръг на “Двора на нощта” от перспективата на Неста, имах възможността да забележа различни недостатъци у героите, които преди са ми убягвали. Продължавам да ги обичам като мои собствени близки приятели, но спрях да ги идеализирам. Мисля, че това е един доста полезен подход и в живота – понякога трябва да се откъснем от нещо или някого, да ги погледнем през друга перспектива и да си направим определени изводи. “Сляпото” обожание не е здравословно нито в света на книгите, нито в нашия.

Запознатите с творбите на Сара Дж. Маас знаем, че всяка нейна книга съдържа множество секс сцени. “Двор от сребърни пламъци” не е различна от предшественичките си в това отношение. Нека идеята за свят, изпълнен с магия и вълшебства, да не ви подвежда. Тази книга в никакъв случай не е подходяща за 12-годишната ви братовчедка, която обича феи!

Не мога да говоря за любов от пръв поглед, защото никога не съм я изпитвала. За поредицата “Двор от рози и бодли” със сигурност мога да кажа, че изпитах любов от първа страница. Обожавам героите, обожавам начинa на писане на авторката, обожавам сюжета! Препоръчвам и тази нейна книга – заслужава си всичките 928 страници!

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta21q3 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.

Прочетете и ревютата за книгата на readingtrolls, happinessbybook, sknigavraka, и видео ревюто на Райс.

Текстът в рубриката „Големите“ за Сара Дж. Маас ще откриете тук.