fb
НовиниПо света

Дж. К. Роулинг отговаря на сравнение на Путин с дискриминирането ѝ

2 мин.
gettyimages

Президентът на Русия Владимир Путин обвини Запада, че се опитва да „изключи“ богатата руска музикална и литературна култура, включително композиторите Пьотър Чайковски и Сергей Рахманинов, по същия начин, по който е „заличен“ автора на „Хари Потър“ Дж. К. Роулинг, предаде Ройтерс. Говорейки на среща с водещи културни дейци, излъчена по националната телевизия, Путин се оплака от отмяната на редица руски културни събития през последните седмици и го сравни с действията, предприети от нацистка Германия през 30-те години на миналия век.

„Неотдавна детската писателка Дж. К. Роулинг също беше „отменена“, защото тя… не се хареса на почитателите на така наречените свободи на пола“, каза Путин на срещата, позовавайки се на полемиката, предизвикана от мненията на автора на „Хари Потър“ заради нейните анти-транссексуални възгледи.

Роулинг бързо реагира на сравнението от Путин с пост в Twitter, в който критикува Кремъл и отношението му към затворения опозиционен лидер Алексей Навални.

„Критиките на западната култура на анулиране вероятно не са най-добре направени от онези, които в момента избиват цивилни за престъплението на съпротивата, или които затварят и тровят своите критици“, пише тя.

Няколко събития с участието на руски културни дейци, които изразиха подкрепа за войната, бяха отменени, включително някои с участието на Валерий Гергиев, генерален директор на Мариинския театър в Санкт Петербург, който разговаря с Путин по време на срещата в петък. Гергиев беше уволнен като главен диригент на Мюнхенската филхармония и загуби шанса да дирижира в миланската Ла Скала, след като не осъди нахлуването на Русия. Испанският Театро Реал, един от големите оперни театри в Европа, отмени представленията по-късно тази година на руския балет Болшой. Аукционните къщи Christie’s, Sotheby’s и Bonhams отмениха разпродажбите на руско изкуство в Лондон. Филхармоничният оркестър на Кардиф отмени концерт с музиката на Чайковски от програмата си, а според медийни съобщения става ясно, че оркестри в Япония и Хърватия са взели подобни решения.