fb
От издателстватаСпециални

Джефри Дивър, Софи Хана и нови шведски бестселъри от издателство „Ера“

4 мин.

Когато стане дума за трилъри и криминални романи, в съзнанието на читателя неминуемо изскача името на издателство „Ера“ и завидния им каталог с тематична литература. Бихме могли да изреждаме с часове заглавията на незабравимите книги, държали ни будни и под напрежение до последния ред в малките часове на нощта, когато единственият шум е тишината, а най-желаната компания – тази на любимите ни автори.

Една от горещите новини около издателство „Ера“ е предстоящата премиера на дългоочаквания нов проект на култовия американски писател Джефри Дивър. „Имитаторът“ е 14-ият му роман с участието на блестящия детектив Линкълн Райм, който заедно с Амелия Сакс се изправя срещу безскрупулен сериен убиец със слабост към… диаманти. Но всъщност не бижутата, а поводът за купуването им е целта на извършителя – той се е прицелил в сгодени двойки, готов да превърне техния най-емоционален момент в неподправен ужас.

Джефри Дивър отново предлага запазената си марка: изненадващи обрати, напрегната битка между изобретателен престъпник и гениален криминолог, непредвидима развръзка. Очакваме „Имитаторът“ на 12 юли и вече броим дните до тази дата.

В разгара на летните почивки и плажните удоволствия всички мислим само за едно – море, разбира се. В шведския трилър „Прилив“ на Шила и Ролф Бьорлинд плажът заема централно място в сюжета, тъй като именно той е местопрестъпление на убийството на млада жена.

Случаят остава неразкрит в продължение на цели 24 години, а когато амбициозната кандидат-полицайка Оливия Рьонинг решава да открие ръководещия разследването детектив Том Стилтон, той сякаш е изчезнал безследно… Така Оливия поема по опасен път, който я отвежда до тайния свят на бездомници, елитни компаньонки, покварени бизнесмени и следи на другия край на света. Можете да намерите „Прилив“ във всички книжарници в страната – определено няма да съжалявате.

Ако сте заклети почитатели на скандинавската криминална традиция (като нас), или пък тепърва смятате да направите своите първи стъпки в тази магнетична литература, то книгата, която гарантирано няма да ви разочарова, е „Убийства в Шведската aкадемия“ от Мартин Олчак. В нощта на 14 май 2012 г. секретарят на Шведската академия, която присъжда Нобеловата награда за литература, е застрелян с револвер от XIX в. На следващия ден още четирима членове на Академията са убити със същото оръжие.

Новината бързо завладява световните медии, а шведската полиция е изправена пред невиждано досега в страната издирване на престъпник. Останалите членове на Академията са поставени под строга охрана, но това не спира извършителят. Един по един те са убивани – всеки следващ по все по-впечатляващ начин…

Издателство „Ера“ са се погрижили да направят лятото ни дори още по-вълнуващо – през август ще излезе новата криминална мистерия на изключително талантливата Софи Хана, лично избрана от наследниците на Агата Кристи да продължи делото на легендарната английска писателка. Световната премиера на романа съвпада с тази в България, така че от „Ера“ засега не могат да ни издадат повече подробности. Успяхме да научим само, че корицата на предстоящото издание ще бъде с новото оформление на Алиби“, „Десет малки негърчета“ и „Азбучни убийства“, дело на любимата ни художничка Фиделия Косева. А това е напълно достатъчна предпоставка да очакваме книгата на Софи Хана с огромно нетърпение!

И след като споменахме Агата Кристи – представяме ви нейното бижу „Среща в Багдад“. №78 от поредицата, за която мечтае всеки ценител на криминалната литература, е по-скоро шпионски роман, в който не липсва и нежна любовна история. Любопитно е, че продуцентската компания Entertainment One придоби телевизионните права върху книгата само няколко седмици, след като стартираха снимките на сериала „Азбучни убийства“ с участието на Джон Малкович като детектив Еркюл Поаро и Рупърт Гринт в ролята на Инспектор Кроум. Новината няма как да ни учуди, защото Агата Кристи е… Агата Кристи!