fb
НовиниПо света

Нобелова награда за литература няма да се присъжда през 2018 г.

2 мин.

Шведската академия, раздаваща Нобеловите награди, обяви, че отменя присъждането на приза за литература тази есен, съобщава The Guardian. Това е прецедент в историята на престижното отличие от основаването му през 1949 г. В резултат през 2019 г. ще бъдат връчени две Нобелови награди за литература.

Причината за радикалното решение се корени в редицата скандали, наскоро разтърсили институцията. Един от тях е свързан с обвинения срещу Жан-Клод Арно – фотограф и водеща културна фигура в Швеция, женен за Катарина Фростенсон, писателка и членка на Академията. През ноември 2017 г. шведският вестник Dagens Nyheter публикува подробен материал, съдържащ обвиненията на 18 жени към Арно за сексуален и физически тормоз в период от 20 години. Според твърденията им посегателствата са се случвали във Франция и Швеция и дори в частна собственост на Академията.

 Секретарят на Академията Андерш Олсен коментира:

Настоящото решение идва вследствие на посрамването на Академията и намаленото обществено доверие в нея. Считаме за необходимо да отделим време, за да го възвърнем […] преди да бъде обявен следващият Нобелов лауреат.

Катарина Фростенсон и Жан-Клод Арно (снимка: The Times)

Съществуват обаче и обвинения от друг характер срещу Арно. От години двамата със съпругата си държат известния клуб Forum – място за провеждане на изложби, четения и различни събития с участието на личности от културния елит, включително Нобелови лауреати. Вече затвореният клуб е бил частично финансиран от Академията и този факт провокира обвинения в конфликт на интереси.

Вестник Dagens Nyheter също излезе с информация за вътрешно разследване на Академията, свързано с изтичане на седем имена на Нобелови лауреати, станали обект на сериозни залагания. Сред тях са Боб Дилън през 2016 г. и Харолд Пинтър през 2005 г.

Адвокатът на Арно многократно заяви, че клиентът му отрича всички обвинения и допълва, че Арно е станал жертва на злонамерени хора, целящи да му навредят.

Трима души от 18-членното жури на Академията подадоха оставка през април в знак на протест срещу решението Фростенсон да запази поста си. Сред тях беше и постоянният й секретар Сара Даниус.

Литературният критик от Dagens Nyheter Мария Шотенус коментира:

Мисля, че решението е мъдро и е най-доброто, което можеха да вземат. Тази година ще имат възможност да възстановят институцията, да запълнят празните места и да се завърнат силни догодина, за да връчат наградата.

Снимка: The Guardian

[ + ]