fb
НовиниПо света

Джеймс Патерсън дарява $500 хиляди за независимите книжарници

2 мин.

Световноизвестният писател Джеймс Патерсън стартира кампания в подкрепа на независимите книготърговци, засегнати особено тежко от пандемията от Covid-19. Хитовият автор съобщи за личното си дарение от 500 хиляди долара с видео на профила си в Instagram. Той призова читатели и автори да се включат в мисията „да спасим книжарниците“.

Кампанията носи името #SaveIndieBookstores (спаси незвисимите книжарници) и се осъществява в партньорство с книжния клуб на Рийз Уидърспун, Американската асоциация на книготърговците и Фондацията за благотворителност на книжната индустрия. Даренията ще отиват във фонд в подкрепа на независимите книжарници, които в момента са затворени, и по този начин застрашени от фалиране.

Членовете на Американската асоциация на книготърговците ще могат да кандидатстват за ползване на средства от фонда между 10 и 27 април, а кампанията продължава до края на април. Желаещите да дарят могат да го направят онлайн на сайта на #SaveIndieBookstores.

„Не мога да си предстатвя нищо по-важно за книжния свят в момента от това да помогнем на независимите книжарници да оцелеят. Толкова е важно от културна гледна точка да обърнем внимание на писаното слово, на това, че хората общуват с него“, казва Патерсън в телефонен разговор за Los Angeles Times и добавя, че обединявайки сили с виртуалния читателски клуб на Уидърспун, се надява да се даде по-голяма гласност на кампанията.

Това не е първото дарение на Патерсън за книжната индустрия (виж тук). В последните години той е помогнал с милиони долари за книжарници, библиотеки и различни литературни програми. Според Forbes състоянието му се равнява на около 70 милиона долара. В писателската му кариера има близо 150 книги, по-голяма част от тях трилъри.

Гледайте обръщението на Джеймс Патерсън в Instagram:

Снимка на публикацията: Стив Мичъл, Associated Press