fb
НовиниПо света

Джим Кей спира да илюстрира „Хари Потър“

2 мин.

Художникът Джим Кей, който съживява магьосническия свят чрез илюстрованите издания на Хари Потър на Bloomsbury, обяви, че ще се оттегли от ролята, за да се съсредоточи върху психичното си здраве, пише MuggleNet.

Кей е илюстрирал пет книги за момчето магьосник, започвайки с „Хари Потър и Философският камък“, която беше публикувана през 2015 г.

За току-що издадената „Хари Потър и Орденът на феникса“ Джим Кей сподели работата с колегата художник Нийл Пакър, несъмнено поради мащаба на задачата да се илюстрира такава огромна книга. Пакър направи приблизително една четвърт от илюстрациите.

Кей обясни решението си в изявление: Когато получих телефонно обаждане през 2013 г. с предложение за работа като илюстратор, никога не бих могъл да предвидя въздействието, което това ще има върху живота ми. Изключително щастлив съм, че участвах във франчайзинг, който означава толкова много за толкова хора по света. След 10 години работа с Bloomsbury, с голяма тъга трябва да се оттегля от илюстрирането на Хари Потър. От известно време се боря с психично заболяване и би било погрешно да продължа, когато вече не мога да дам на феновете и поредицата пълната отдаденост и енергия, които заслужават.

Той продължи, като увери феновете, че Bloomsbury ще продължи поредицата от илюстрирани издания на Хари Потър, докато работи с други художници, въпреки че не изясни дали Нийл Пакър ще бъде сред тях.

Кей благодари на Bloomsbury и Дж. K. Роулинг за подкрепата им за „10 години щастливо драскане“ и изрази колко много му харесва изживяването.

Bloomsbury Children’s Books също направи изявление, изразявайки как красивата работа на Кей се свързва с читателите.

Чувстваме се толкова благодарни и привилегировани, че се насладихме на визията на Джим за магьосническия свят и признаваме зашеметяващото количество отдаденост и работа, които представлява. Сътрудничеството с Джим ще ни липсва изключително много, но той винаги ще има много специално място в нашето семейство на Хари Потър от несравним талант за илюстриране. Пожелаваме на Джим Кей най-добро психическо здраве и очакваме с нетърпение да видим работата на артистите, които ще завършат поредицата.

Междувременно има още един набор от илюстрирани книги за Хари Потър в движение, създадени от екипа за графичен дизайн на филма, MinaLima. Мирафора Мина и Едуардо Лима току-що обявиха, че тяхната версия на „Хари Потър и Затворникът от Азкабан“ ще излезе следващата година.

Можете да разгледате всички илюстровани издания на Хари Потър и придружаващите го книги, тук, както и да ги поръчате от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta22q4 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.