fb
Ревюта

„Джинджифилов кейк и стари писма“ разкрива сладко-горчивата страна на живота

3 мин.

„Джинджифилов кейк и стари писма“ (изд. „Кръгозор“) е първият роман на Рут Райшил, която дълги години е била кулинарен критик, автор на готварски книги и редактор в кулинарни списания. В благодарностите в края на книгата авторката пише:

Да храниш хората е щедър и великодушен акт – не мисля, че е възможно един велик готвач да има малка душа – и дадох най-доброто от себе си, за да почета това изкуство.

И наистина, всяка страница от романа е пропита с любов към кулинарното изкуство и всеки един етап от готвенето.

В центъра на историята е Били Бреслин, която отваря нова страница от живота си, започвайки работа в прочутото кулинарно списание „Дилишъс“ в Ню Йорк. Израснала в сянката на по-голямата си сестра, Били най-накрая получава възможност да разкрие таланта си и себе си пред света. Работата в списанието я среща с нови приятели и я потапя в света на кулинарията, който запознава както нея, така и читателите с безброй талантливи месари, пекари, фермери, шоколатиери и майстори на сирена.

След неочакван обрат в работата й Били попада на кореспонденция от Втората световна война, водена между тийнеджърката Лулу Суон и един от популярните готвачи на списанието за онова време. Всяко от писмата е пропито с детска искреност, оптимизъм и желание за живот, които вдъхновяват Били и й помагат да се изправи пред собственото си болезнено минало.

Целият роман е изпълнен с аромати и вкусове, но и с много топлина, подкрепа и доза романтика. За разлика от други книги, числящи се към чиклит жанра, в „Джинджифилов кейк и стари писма“ любовта не е в основата на сюжета, което лично за мен беше приятно разнообразие. Историята обаче е предсказуема, а героите са представени доста повърхностно и в някои моменти са нереалистично перфектни. Но все пак това не е книга, която четеш, за да се потопиш в реалността, а за да избягаш от нея. Единствено грешките в текста ми разваляха удоволствието от четенето.

Има много чиклит романи, които са способни да оставят отпечатък у читателите с дълбокото си послание, с героите си или с начина, по който са написани (веднага се сещам се за няколко заглавия от Дженифър Уайнър например). Не мога да кажа, че „Джинджифилов кейк и стари писма“ ще се нареди сред тях, но някои от темите, които авторката засяга, са интересни и ценни – да растеш и и да се опитваш да водиш нормален живот докато целият свят е в разгара на ужасна война, да продължиш напред след като си изгубил близък човек, да покажеш себе си и таланта си пред света… а да не забравяме и магията на кулинарията! Всичко това превръща книгата в едно приятно четиво за уикенда, а ако обичате да готвите, със сигурност ще си тръгнете от света на Рут Райшил с поне няколко вкусни идеи.