fb
Книги и киноСпециални

Джон Грийн за екранизацията на “Хартиени градове”

3 мин.
hartieni gradove

dzhon giynИзминава една наистина  вихрена година за Джон Грийн.

През юни 2014 г. филмът по бестселъра му “Вината в нашите звезди” покори сърцата на тийнейджърите от цял свят (и на техните родители), превърна се в огромен хит с печалба над 300 милиона долара  и затвърди статута на Грийн като рок звезда в янг адълт литературата.

Година по-късно още един от романите на страхотния писател и влогър ще се появи на големия екран.

Адаптацията на “Хартиени градове” се очаква да излезе по кината на 24 юли, а главните роли са поверени на Кара Делевин и Нат Улф. Историята за примерния тийнейджър Куентин, който се опитва да разбере и спаси загадъчната си съседка, ще бъде режисирана от Джейк Шрайер.

„Това е страхотен филм за приятелството“, казва Грийн. „Развълнуван съм. Надявам се, зрителите да го харесат толкова, колкото и аз.“

Няколко дни преди от Paramount да обявят плановете си за заснемането на трети филм по роман на Джон Грийн (“Къде си, Аляска?”, разбира се), Entertainment Weekly говори с винаги приветливия писател:

Вие бяхте на снимачната площадка на “Вината в нашите звезди” почти всеки ден, а сега правите същото с “Хартиени градове”. Чувствате ли, че разбирате повече от процеса на създаване на филм, след като вече имате двоен опит?
Не. Това е като да посетиш магазин за колбаси два пъти и да си мислиш, че знаеш как се правят. Сега знам малко повече за заснемането на филм, но все още съм подвластен на магията на процеса и съм способен предимно да й се наслаждавам.

Вие сте изпълнителен продуцент на “Хартиени градове”. Какво точно означава това?
Никой не знае какво означава „изпълнителен продуцент“. Питал съм много хора. [Смее се]

Кое качество на Нат Улф го прави подходящ за ролята на Кю?
Той прочете “Хартиени градове” на снимачната площадка на “Вината в нашите звезди”. Тогава му казах, че ако някога правят филм по друга моя книга, искам той да играе главната роля. Обичам Нат. Той без да играе звучи по начина, по който искам да звучат героите в книгите ми. Притежава напрежението на сблъсъка между невинността и опита; между желанието за значим, дързък живот и ужаса от първата крачка. Нат също така е изключително зрял, мисля за него повече като за приятел и сътрудник, отколкото като за хлапе.

Мислили ли сте някога, че супермодел ще играе Марго?
Каквито и идеи да съм имал за супермоделите, Кара веднага ги разнебити на пух и прах. Тя е прекрасна актриса. Искрено се надявам хората да видят колко е талантлива.
Когато бях на нейната възраст, отчаяно исках да бъда като нея. Исках да имам смелостта да защитавам убежденията си и наистина да не ми пука какво мислят другите за мен.

Ако има късмет, човек може да срещне няколко уникални, природно ексцентрични хора през живота си. Кара е такъв човек. Тя е чудесна, безумно талантлива и напълно естествена.

Можете ли да сравните “Вината в нашите звезди” и “Хартиени градове”?
Трудно е. Филмите са напълно различни. „Хартиени градове“ е много забавен филм, докато „Вината…“, при всичките си достойнства, не струваше като комедия [смее се]. В първия филм видях как смазват душата ми, а сега я издигнаха.

Официалния трейлър на “Хартиени градове” може да видите тук.

[ + ]