fb
БлоговеМнения

Защо много възрастни четат янг адълт и тийн книги?

6 мин.
cheti yang adalt

cheti yang adaltДжорджина Хаулет ни представя своята гледна точка за това на какво се дължи огромният интерес на по-възрастните читатели към книгите, насочени към  под-18-годишна публика, в материал публикуван в The Guardian.

Не е тайна, че книгите, написани за деца, тийнейджъри и младежи много често се продават  по-добре и от най-популярните четива за възрастни. Литературата за деца и юноши целенасочено се развива на книжния пазар едва през последните 50 години, но успява да постигне огромен растеж в продажбите, а автори като Джоан Роулинг, Сюзан Колинс, Майкъл Морпурго, Джон Грийн и Жаклин Уилсън бързо се превърнаха в любимци на цели семейства.

Една от най-важните особености на пазара на тийн и янг адълт литература, която трябва да отчетем, е, че по-голямата част от читателите (55%, според проучване от 2012 г.) са възрастни. Да, правилно сте прочели: възрастни.

Имало едно време, когато за възрастните било срамно да четат книги, написани за тийнейджъри. Било немислимо да си го признаят публично. Но днес това явление е станало честосрещано и масово. yang adalt knigiВъзрастни хора създават блогове, за да обсъждат и да пишат за янг адълт книгите, които са прочели. На янг адълт събития, като даване на автографи или срещи с автори, потресаващ брой участници са на възраст над 18 години, което показва, че вече никой не осъжда възрастните, които четат книги презназначени за по-млада публика.

Истинската загадка обаче не е защо авторите, които изброих по-горе са толкова успешни (защото са написали страхотни книги, очевидно), а защо книгите им толкова се харесват на аудитория, към която не са насочени. Оттук се поражда и още една подзагадка: защо янг адълт книгите остават популярни години след като са публикувани за първи път; какво означават техните послания и ценности за нашето общество; дали те все още са приложими в днешния свят?

Най-успешните книги са книгите, които предлагат на читателите си бягство от реалността. Янг адълт литературата дава разнообразни възможности за такова бягство. Фантастичният свят, неподправената изобретателността и въображението на янг адълт рядко имат реална конкуренция от литературата за възрастни. Поредицата на Джордж Р. Р. Мартин “Песен за огън и лед”, на който се радват и много тийнейджъри, очевидно е изключение.

“Хрониките на Нарния” е поредица, към която от десетилетия възрастните читатели посягат, за даhronikite na narnya забравят реалността. “Принц Каспиан”, публикуван през 1951 г., но ситуиран по време на Втората световна война, е особено добър пример за детска книга, с която възрастните се спасяват. Романът може да се чете през символиката на Втората световна война и на християнството.

Светът, който Клайв С. Луис създаден е много убедителна и сложен; в него може да се изгубите, а символния език позволява на децата да разбират същността на това, което се е случило, без конкретно да се обяснява.

Светът на Нарния все още е безопасно убежище за хората, които искат да избягат от стреса на съвременния живот и от днешния ни свят, в които доминират конфликтите (ще дам за пример Сирия и Украйна) и дискриминацията.

Книгите продължават да ни помагат да се справяме с ужасите на реалния свят и ни позволяват да се чувстваме защитени в сигурна среда. Това са две неща, от които се нуждаят в еднаква степен и възрастни, и деца.

Янг адълт книгите често напомнят за детството и тийнейджърските години на по-възрастните читатели. Те носят утеха на възрастните със скучен живот, които просто отказват да пораснат. Обществото ни е заплетено в критики към янг адълт литературата, но именно нейната простота, често очарова и младите, и по-възрастните.

Най-голямата тайна на успеха на янг адълт книгите е тяхната универсална приложимост. Поколенията постоянно се сменят, но много често младежите четат същите книги като предшествениците си. Този факт се дължи на безспорните качества и на посланието, което стои зад историята и я прави близка до всеки, по всяко време.

dzhoan roulingПоредицата за Хари Потър е един от най-ярките примери за висок стандарт. Поредицата на Дж. К. Роулинг представя важни теми като любовта, приятелството, идентичност и дискриминация; показва в дълбочина развитието на героя във всички книги (което особено се хареса на младите хора, които растат заедно с Хари, Рон и Хърмаяни); и използва опростен стил на писане, който може да се възприеме от всеки, независимо от възраст, пол, етническа принадлежност, полова идентичност или сексуална ориентация.

Най-добрите поредици са тези, които се развиват заедно със своите читатели. Твърдението, че Хари Потър е причината за популярността на янг адълт литературата, не изглежда необосновано. Седемте книги за младия магьосник са първата поредица, която, след излизането си на пазара, предизвика масова истерия; превърна се в легенда и получи етикета “задължително” за четене като една от най-великите истории на нашето време.

Като тийнейджър, който току-що навърши 18, аз напълно разбирам привлекателността на янг адълт книгите и подкрепям всеки възрастен, който ги чете.

Hari Potar

Снимка: Murdo Macleod

Отвъд всичко, което вече споменах, осъзнавам, че с навършване на 18 (възрастта, след която закона те определя като възрастен) се променяме много малко, но НЕ променяме абсолютно нищо в нашите читателски навици и предпочитания.

Не започваме автоматично да обичаме класиката, не сме неудържимо привлечени към раздела с обща художествена литература в книжарниците. Просто продължаваме да  купуват това, което искаме да прочетем.

Аз продължавам да обичам същите жанрове и същите автори и няма да спра да ги чета, само защото съм станала на определена възраст.

Държа накрая да отбележа: възрастните също са хора. И ние имаме право да четем и харесваме янг адълт толкова, колкото всеки друг!

Превод: Цветомира Дукова

[ + ]