fb
НовиниПо света

Джон Гришам и Джордж Р. Р. Мартин съдят изкуствения интелект за авторски права

3 мин.

Джон Гришам, Джоди Пико и Джордж Р. Р. Мартин са сред 17-те автори, които съдят компанията за изкуствен интелект OpenAI за „системна кражба в огромен мащаб“. Писателите търсят правата си по съдебен път с обвиненията, че програмите за изкуствен интелект използват техните защитени с авторски права творби без разрешение.

В документи, подадени през тази седмица във федералния съд в Ню Йорк, авторите твърдят, че са регистрирани „явни нарушения на авторски права на ищците“.

Колективният иск е иницииран от Гилдията на авторите и включва също имената на Дейвид Балдачи, Силвия Дей, Джонатан Франзен и Елин Хилдебранд.

„Наложително е да спрем тази кражба веднага или ще унищожим нашата невероятна литературна култура, която храни много други творчески индустрии в САЩ“, каза в изявление главният изпълнителен директор на Гилдията на авторите Мери Расенбергер. „Страхотните книги обикновено се пишат от онези, които прекарват кариерата си и всъщност живота си, учейки и усъвършенствайки своите умения. За да запазим нашата литература, авторите трябва да имат способността да контролират дали и как техните произведения се използват от генеративния AI“.

Делото цитира конкретни търсения в ChatGPT за всеки автор. Мартин например твърди, че програмата е генерирала „нарушаващ авторското право, неразрешен и подробен план за предистория“ на „Игра на тронове“, която е озаглавена „Зората на върколаците“ и използва „същите герои от съществуващите книги на Мартин в поредицата „Песен за огън и лед“.

В изявление от сряда, говорител на OpenAI каза, че компанията уважава „правата на писателите и авторите и вярва, че те трябва да се възползват от AI технологията.

„Ние водим продуктивни разговори с много творци по света, включително Гилдията на авторите, и работим съвместно, за да разберем и обсъдим техните опасения относно изкуствения интелект. Ние сме оптимисти, че ще продължим да намираме взаимноизгодни начини да работим заедно, за да помогнем на хората да използват нови технологии в екосистема с богато съдържание“, се казва в изявлението на компанията.

В началото на месеца автори, включително Майкъл Шейбон и Дейвид Хенри Хуанг, заведоха дело срещу OpenAI в Сан Франциско за „нарушение на интелектуалната собственост“.

През август OpenAI поиска от федерален съдия в Калифорния да отхвърли две подобни съдебни дела, едното включващо комика Сара Силвърман и другото от автора Пол Трембли. В съдебна декларация OpenAI заяви, че твърденията „погрешно разбират обхвата на авторското право, като не вземат предвид ограниченията и изключенията (включително честна употреба), които правилно оставят място за иновации като големите езикови модели, които сега са в челните редици на изкуствения интелект.“

Възраженията на авторите срещу изкуствения интелект помогнаха на Amazon.com да промени политиката си за електронните книги. Онлайн гигантът изисква от писателите, които искат да публикуват чрез програмата Kindle Direct, да уведомят Amazon предварително, че включват материал, генериран от AI. 

Книгите на авторите, споменати в този материал, ще откриете в Ozone.bg.