fb
@-книгиЕ-книги

Е-книгите и децата – имат ли общо бъдеще?

6 мин.
detsata i e-knigite

Дигиталната книга е нов феномен в нашата култура и трябва да знаем как тази нова технология се отразява на децата, затова и проучванията по тази тема тепърва ще стават популярни по света, а надяваме се и у нас.

Представяме ви позицията на детската авторка Бет Бейнън върху данните от няколко доклада за взаимодействието на е-книгите и децата, публикувана на сайтаdigitalbookworld.com. Публикуваният материал е със съкращения.

Понижават ли е-четците умението за четене, или повишават интереса към традиционните книги?

e-chetetsБританската организация The National Literacy Trust обобщава заключенията си от изследване за влиянието на е-книгите върху децата през май 2013 г. с доклад, който категорично твърди, че електронните книги са вредни за развитието на умението за четене при децата:

“Децата четат повече от компютър или други електронни устройства, отколкото печатни книги, списания, вестници и комикси. Това е потенциално опасно за развитието на четивните им умения; по-малко вероятно е децата, които четат ежедневно само от екран, да станат добри читатели, в сравнение с тези, които четат печатни издания.”

Но нека погледнем фактите:

Изследването отчита високи нива на умението за четене при използването и на традиционни, и на електронни книги. Децата, които четат много, четат всичко, навсякъде и през цялото време. Децата, които обичат да четат, четат от много източници: кутии със зърнени закуски, вестниците, оставени на масичката за кафе, списанията в стоматологичния кабинет, рекламните брошури в пощенската кутия на родителите си.

Те четат повече както от хартия, така и от електронни четци; стават по-опитни и постепенно започват да четат по-добре. Това са децата, които се представят по-добре с четенето в училище.

Този факт, обаче, не доказва, че дигиталните книги са причина за по-ниските нива на умението за четене. Такава връзка не може да се направи. Просто защото децата, които са „над средното ниво“ на четене, четат повече печатни книги, отколкото децата с по-ниски умения за четене, това не означава, че дигиталните книги “повреждат” младите хора.

Още от доклада:

“Вероятността децата, които четат ежедневно само от екран, да станат читатели “над средното” ниво е два пъти по-малка, отколкото при тези, които четат ежедневно печатни или печатни и е-книги (15.5% срещу 26%). Три пъти по-малко вероятно е децата, които четат само от екран да се наслаждават на четенето (12% срещу 51%) и да имат любима книга (59% срещу 77%).”

Ако едно дете чете най-вече от екрана и няма любима книга, това означава ли, че е-книгите са вредни? Ако едно дете чете най-вече от екран и не обича четенето, това означава ли, че е-книгите са виновни?

Родителите предпочитат печатните книги или по-скоро вярват, че е важно даe-kniga za detsa споделят традиционните книги с децата си?

Pew Research Center представи проучване, според което повече от девет от десет технически грамотни родители казват, че за тях е важно децата им да четат печатни книги.

„Родителите придобиват нови навици за четене на електронни устройства, но данните показват, че печатните книги са предпочитани, когато става въпрос за децата им.“

Възможно е непредубеденият читател да си направи извод, че е-книгите са вредни за децата. Но дигиталните книги са нови, а днешните родители са израснали с хартиени издания. Може би изборът им произтича от техния опит от най-ранна възраст? Когато четете на детето си, вие сте заедно, потапяте се в една история и преживявате заедно думи и картинки без значение дали държите в ръце хартиена книга, или електронен четец.

Когато децата започнат да четат сами, дигиталните книги им предлагат един по-бърз достъп до желаната книга. Четенето е във възход при младите хора, благодарение на лесния достъп до електронно съдържание. Това е добра новина.

Нездравословни ли са е-книгите за децата?

Защо проучванията слагат ударение върху отрицателното и насърчават единствено избирането на традиционните книги? Моето предположение е, че някои родители и педагози съотнасят дигиталните екрани с „нездравословното“. В продължение на години, те се опитват да държат децата на разстояние от телевизорите и видео игрите. Но екраните, на които се гледа телевизия или се играят игри, са прозорци към дейности, които нямат общо с четенето. Електронните книги, обаче, не са видео игри или пасивни телевизионни предавания. Е-книгите са книги.

Дигиталните книги могат да бъдат част от детския балансиран живот

mayka i dete i knigaЕлектронните книги могат да бъдат полезна част от балансирания живот на децата, който включва набор от физически дейности, развитие на уменията и социалните взаимодействия.

Продължителното излагане на ярки екрани може да предизвика напрежение в очите, така че децата не трябва да бъдат изложени на въздействието им за по-дълги периоди от време. Но всичко прекалено в живота е вредно, нали?

Също така, повечето експерти препоръчват децата под две години да бъдат държани далеч от дигитални екрани, но не защото са изключително смъртоносно вредни, а защото малките деца се нуждаят преди всичко от човешко общуване. Нито дигитални, нито хартиените книги могат да бъдат използвани като заместител на присъствието на родителя.

Не са ли всички начини за четене чудесни за децата?

Сред по-големите деца, които имат балансиран и активен живот, дигиталните книги могат да бъдат нова среда, която да им предложи лесен достъп до прекрасния свят на четенето. Ползите от четенето не се изпаряват, само защото текстът е представен на електронен екран вместо на хартия.

Е-книгите могат да предложат интерактивни, провокиращи мисълта, творчеството и стимулиращи мисленето, дейности.

Децата предпочитат дигиталните книги

Предубежденията спрямо дигиталните книги засенчиха положителните факти и тенденции.kindal

Проучването на The National Literacy Trust сред 34 910 млади хора на възраст между 8 и 16 разкрива още, че:

  • 39% от децата и младите хора четат ежедневно от електронни устройства, включително таблети и електронни четци, но само 28% от печатани материали.
  • Броят на децата, които четат книги се е удвоил от 6% на 12% за периода 2012/13 г.;
  • Децата предпочитат да четат от екран. 52% срещу 32% в полза на електронните устройства;
  • Момичетата четат повече независимо от носителя: от екран (включително от мобилни телефони) – 67% от момичета срещу 60% от момчетата; от е-четец – 84% спрямо 69%; от таблет – 70% срещу 67%; традиционни книги 68% срещу 54% в полза на момичетата.

Тази информация може да бъде полезна в търсенето на нови начини за привличане на вниманието на децата към книгите. Нека обобщим: а) децата харесват електронните книги; б) е-книгите са по-евтини и предлагат бърз и лесен достъп; в) момчетата, които винаги са прекарвали по-малко време в четене на книги, отколкото момичетата, предпочитат електронните книги пред  хартиените.

Може би някъде тук е отговорът, който всички търсим.

Превод: Цветомира Дукова