fb
От издателстватаСпециални

„Егмонт“ стартира нова издателска линия с литература за възрастни

5 мин.

Едно от най-големите български издателства – „Егмонт“, навлиза на пазара с нов импринт. През 2018 г. с логото „Анишър“ ще излязат 10 заглавия в разнообразни и популярни жанрове като съвременна литература, криминални романи, дамска проза, научна фантастика и много други. Чрез „Анишър“ издателство „Егмонт“ ще представи на българските читатели силни и интригуващи гласове и истории от световната литература за възрастни.

Импринтът стартира тази събота, 17 февруари, със съвременната дамска проза „Клуб „Мръсни книги“ на Лизи Харисън – една история за приятелството, любовта и израстването.

„Анишър“ носи името на древнобългарски бог, повелител на времето и небето, съответстващ на Юпитер или Зевс. Първото заглавие от издателската линия прави препратка към вече наложения импринт на „Егмонт“ за романтична литература за възрастни „Уо“. Издателството развива активно и трети импринт – „Кубар“, обединяващ проекти на автори на съдържание от дигиталния свят.

Зададохме няколко въпроса на изпълнителния директор на „Егмонт“ Велизара Добрева, във връзка с новия импринт на издателството. Вижте отговорите:

През последните години „Егмонт“ стартира няколко импринта – какво налага тази стратегия за обособяване на книгите?

Обособяването на книгите чрез импринти е необходимо с цел подпомагане на читателите при техния избор и ориентирането им в изобилието от книги на пазара. Всеки импринт практически е търговска марка, която дава информация на клиента за конкретни характеристики на книгите. Например импринтът „Кубар“ обединява проекти на автори на съдържание от дигиталния свят. Когато клиентът познава импринта, наличието му на корицата автоматично го ориентира за книгата.

Много важна роля на импринтите е да отличат издания, предназначени за възрастова група, различна от основната аудитория на издателството. „Егмонт“ поставя началото на своята дейност в България като издател на детска и юношеска литература и е лидер на пазара на художествена литература за тийнейджъри. Затова беше изключително важно читателите да бъдат информирани, че романтичната литература за възрастни, която „Егмонт“ започна да издава, не е предназначена за деца и тийнейджъри. По тази причина издателството стартира и наложи на пазара импринта „Уо“.

Какво да очакваме от „Анишър“ до края на годината – кои автори ще включвате в него?

Заглавието, с което стартираме импринта – „Клуб „Мръсни книги“ на Лизи Харисън, – е една забавна история за приятелството, любовта и израстването, с която правим препратка към вече наложения импринт на „Егмонт“ за романтична литература за възрастни „Уо“. Романът, който ще я последва с логото на „Анишър“ през април, е Chase the Butterfly на Моника Джеймс – романтична история с неочаквана развръзка, напомняща на популярния филм на М. Найт Шаямалан „Шесто чувство“. През май ще представим на българския пазар дебютния роман на Дженифър Зейнеб Джукхадар The Map of Salt and Stars, където авторката разглежда наболялата в последните години тема за войната в Сирия и последвалата я бежанска криза. Планирали сме и книги на автори като Джеймс Дашнър и Ханк Грийн.

През 2018 г. с логото „Анишър“ ще излязат 10 нови заглавия за възрастни в разнообразни и популярни жанрове като съвременна литература, криминални романи, дамска проза, научна фантастика и много други. Ще продължим да поднасяме повече информация за книгите и новите си автори в следващите месеци.

Може ли да се каже, че има тенденция за възраждане на импринтите сред българските издатели?

Според мен такава тенденция не се забелязва на книжния пазар в България до този момент. Обединяването на издателската продукция в различни импринти и налагането на тези импринти на пазара като силни марки е ясно изразена стратегия на почти всички големи чуждестранни издателства, но българските издатели все още не използват масово този модел.

Употребата на импринти има смисъл, когато съществува ясно изразено разнообразие сред продукцията на издателството. Необходимо е също да бъде разработена краткосрочна и дългосрочна издателска стратегия, съобразно която да бъдат издадени импринтите, да се визуализират с лога, да се патентоват и да бъдат наложени на пазара чрез различни маркетингови стратегии и тактики. Преди години „Егмонт“ създаде и патентова шест импринта. Всички те са имена от старобългарската митология. Изборът им е направен в съответствие с литературата, която „Егмонт“ планира да издава, следвайки дългосрочната си издателска стратегия. Например „Кубар“ е гръмовержец и подхожда чудесно на проекти на автори на съдържание от дигиталния свят, които се появяват на пазара „с гръм“ – Емил Конрад, Пакта, Станислав Койчев – Стан и прочие. Името на богинята на любовта се наложи като импринт, обединяващ романтичните романи на издателството. Стигнахме и до „Анишър“. Ще дойде време и за останалите три импринта, които са патентовани, но всички те чакат своя ред, отново определен от дългосрочната издателска стратегия на „Егмонт“.

„Егмонт“ поставя началото на своята дейност в България през 1991 г. като издател на детска и юношеска литература. През последните години издателството предлага на българските читатели и литература за възрастни, като обогати портфолиото си с творби както на международно признати писатели като Елиф Шафак, така и на изгряващи български автори като Краси Зуркова.