fb
Ревюта

„Екстаз“ на Силвия Дей предлага коктейл от силни страсти и загадъчни любовници

3 мин.
ekstaz_silviya-dey

ekstaz_silviya-deyПризнавам си, че бях доста скептично настроена към Силвия Дей, най-вече защото поредицата й „Кросфайър“ излезе след „50 нюанса сиво“ и беше сравнявана с нея. Все пак реших да дам шанс на авторката с новата й новела „Екстаз“ (изд. „Софтпрес“), която е достатъчно кратка, че да не отнема много време за четене, и все пак достатъчно обемна, за да ми разкрие повече за стила на Силвия Дей.

Сюжетът проследява историята на Джия и Джаксън, двама бивши любовници, чиито пътища (не)случайно се пресичат отново. Джиана произхожда от любящо италианско семейство от средната класа и се бори да се издигне в бизнеса. С труд и усилие е постигнала мечтаната работа и точно когато е напът да осъществи голяма сделка, на хоризонта отново се появява старата й любов Джаксън. Той е от богато семейство от най-висшите кръгове, а в допълнение – секси и желана партия. Преди две години просто е изчезнал и повече не е потърсил Джия, а сега нахлува в живота й, като иска пак да я примами в обятията си. Същевременно се намесва в работата й, и то от позицията на конкурентната страна.

Любовната история си е клиширина и няма смисъл да се спирам на двамата главни герои. Той е красив, магнетичен и опасен, а тя е силна и волева – доста често срещана комбинация. Интересен е фонът, на който се развива сюжетът, и макар да виждаме само отблясъци от обстановката, тя ме заинтригува. Джиана работи за една от големите компании, които се занимават с готварски предавания, и не само. Сделката е за създаването на ново шоу и привличането на двама главни готвачи в него. Точно тогава се появява Джаксън, чиито цели са други, но до края си оставят неясни и читателят тъне в догадки.

Джия съзнателно взема решение да се поддаде на изкушението и в крайна сметка се озовава с леглото с Джаксън. Разликата е, че този път е решила да поеме контрол и да определя правилата. Поучила се от старите грешки, тя решава да не бъде на разположени винаги и без въпроси, но също и да се пребори със загадката, която Джаксън представлява. Тъй като читателят не получава отговор или дори намек защо главният герой е такъв задник, неговият образ си остава на богат и свикнал да получава всичко мъж. С една дума, неособено симпатичен персонаж, на когото ти се иска зашлевиш няколко шамара.

Историята завършва на най-интересното място, точно когато действието се заплита, и оставя у читателя усещането за рязко спиране по средата. Обикновено всички поредици (или дуологии като тази) са написани с отворен и интригуващ финал, за да тръпнат читателите в очакване на следващата част, но някак си тук се случва доста по-внезапно, вероятно заради малкия обем на книгата. Все пак трябва да се има предвид, че „Екстаз“ е предназначена да се разпространява със списание Cosmopolitan и се предполага обемът й да е по-малък. Положителното е, че от „Софтпрес“ обещават скоро продължението.

Крайната ми оценка за книгата е, че е хубав любовен роман, с който може да прекарате час-два, отпивайки коктейл „Белини“ (да, има препратка към сюжета :). Очаквам продължението, за да видя какви мотиви стоят зад поведението на Джаксън и какво ще се случи в личен и професионален план между него и Джия.

Стрийминг платформата Passionflix пуска филм по поредицата, чиято дата на излъчване е планирана за ноември 2017 г. Вижте трейлъра:

[ + ]