fb
БългарияНовини

Николай Пеев разказа за оптимистичното бъдеще в „Денят на инвикта“ във Варна

3 мин.

Юристът и писател Николай Пеев представи дебютната си книга „Денят на инвикта“ (изд. „Фаст Принт Букс“) във вторник вечер във варненската книжна борса „Николови Ритейл“. С характерното за правистите, а и за четящите хора дар слово, младият пловдивчанин разказа любопитни подробности около одисеята по написването и издаването на фантастичния си роман, каква отговорност предполага професията писател, както и какво го мотивира да твори.

Ники Пеев разкри, че самото написване на историята му е отнело шест месеца, но цялостният процес по редакция, илюстриране, намиране на издателство и екип за разпространение на готовия продукт е стигнал близо пет години. Според него обаче инвестицията на време и усилия не само се е отплатила, а и е била необходимо условие за постигане на качествен краен продукт.

За един качествен продукт винаги има пазар. Всеки би направил разликата между изпипания и претупания проект. Затова съветвам пишещите – дайте си време, по-добре направите нещата както трябва, за да пожънете най-приятния резултат за вас. Струва си.

Тъй като сред публиката имаше млади таланти, които правят своите първи опити в писането, един от акцентите в представянето на Николай бяха съветите, които той би дал на база личния си опит. Стремежът към изпипване на детайлите, упоритостта и постоянството в работата, както и умението да предадеш смислени послания на читателите бяха сред топ съветите.

Николай Пеев с част от гостите на представянето във Варна

Едно от основните послания в „Денят на инвикта“ е, че бъдещето може би е по-оптимистично от често дискутираните апокалиптични прогнози. Обществото е градирало, ползва благата на съвременните технологии (летящи коли, мъждупланетарни пътувания), но в основата си е останало непроменено. Властови позиции, сблъсъци на характери, както и ясно разграничение между добър и лош герой са част от градивните елементи във фантастичния роман.

Публиката беше много активна в разговора с писателя, въпросите варираха от тясно свързани със сюжета на книгата до по-общи, включително кои са любимите му автори. На първо място Пеев спомена Дан Симънс с „Хиперион“ и „Ужас“, а от съвременните български автори на книги с фантастика спомена Александър Ненов с „Летящата планета“ и сборника с разкази „Да мечтаеш отвъд“.

За финал той разпали още повече интереса на присъстващите, като обяви, че новият му роман е вече написан и в момента е в процес на редакция. Той е екшън трилър, подобен по стил на „Самоличността на Борн“ от Робърт Лъдлъм, но повече за сюжета вероятно ще разберем от следващото гостуване на автора.

Снимки: Диляна Денева