fb
Новини

„Физика на тъгата“ на Теодор Ушев спечели още 2 престижни награди

1 мин.

Анимацията на Теодор Ушев „Физика на тъгата“ по едноименната книга на Георги Господинов спечели още две престижни награди – за най-добър канадски филм и за най-добър анимационен филм от Фестивала на Новото кино в Монреал.

Новината съобщи самият Теодор Ушев в профила си във Facebook. Към момента анимацията е донесла на своя автор общо 5 награди от четирите най-важни големи филмови фестивала в Канада – фестивалите в Торонто, Ванкувър, Отава, Монреал.

„Физика на тъгата“ е с продължителност от 26 минути и е първият в историята анимационен филм, направен с енкаустика – рядка и специфична живописна техника, при която се използва горещ восък и различни бои и пигменти. Анимацията е озвучена от актьорите Доналд Съдърланд и сина му Росиф Съдърланд.

Българската премиера на „Физика на тъгата“ ще бъде 17 ноември, зала 1 на НДК в рамките на „Киномания“. Събитието „Нарисувай ми тъга“ ще съвмести премиера и единствена прожекция за България на филма и анимационенния концерт по „Четирите годишни времена“ на Вивалди, проект на университета по изкуства в Токио. Всяка част е анимирана от различен автор като Теодор Ушев е автор на анимацията „Зима“.

С предишния си проект, базиран на творбата на Георги Господинов „Сляпата Вайша“, Ушев си спечели номинация за „Оскар“ и няколко престижни награди.

Ето и трейлър на „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев:

Снимка на публикацията: Nadine Viau/Facebook