fb
БългарияНовини

„Физика на тъгата“ от Господинов вече и на арменски

2 мин.

„Физика на тъгата“ на Георги Господинов излезе и на арменски. Представянето на книгата се състоя по време на Newmag Summer Fest в Yeraz Park, Ереван. Участници в презентацията бяха преводачът и редакторът на романа Гоар Абовян, Анахит Бахчян, както и главният редактор на „Арменска енциклопедия“ Ованес Айвазян, съобщи за БТА извънредният и пълномощен посланик на България в Армения Калин Анастасов. 

„Георги Господинов е най-издаваният български писател в чужбина след 1989 г. Този факт е абсолютно красноречив – на арменската публика се представя най-доброто име от най-новата българска литература. Мащабът на Господинов е световен – неговият първи роман “Естествен роман” е преведен на 22 езика. В България за малко над 20 години “Естествен роман” е преиздаден 10 пъти. Книгите на Георги Господинов са романи с безброй разклонения – те са фасетни като очите на пчела – стотици смисли, обединени в едно. В тях може да видите любов и война, идилията на селото и шума на града. Сигурен съм – за арменските читатели ще бъде удоволствие да се срещнат със света на Георги Господинов“, е казал Анастасов по време на представянето.

„Физика на тъгата“ е първият български роман, преведен на арменски за последните 20 години. В рамките на фестивала на българския автор е посветена едночасова панелна дискусия на българския автор. Издателство Newmag представи и буктрейлър на книгата.

Според главния изпълнителен директор на Newmag Артак Алексанян, романът на Господинов засяга теми, които са актуални за арменската публика: „Мислехме, че арменците имат скръб, но открихме, че един от мотивите на Георги Господинов да напише тази книга е опитът да разбере скръбта на български народ. И ние сме уверени, че този универсален роман ще намери своите читатели в Армения. Първите 100 екземпляра от книгата бяха продадени за един ден”. 

Можете да поръчате „Физика на тъгата“ от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta22q3 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.