fb
@-книгиЕ-книги

Globul Books – първата свободна ebook-платформа на мобилен оператор у нас

3 мин.

unnamedЗнаете ли как се печели конкурентно предимство? Когато, дори появявайки се трети, даваш достатъчно на своите клиенти, за да те поставят веднага на първа позиция. А и не само на своите настоящи, но и на бъдещите си клиенти. Нещо подобно се случва в момента на родния пазар на е-книги. Няколко години след стартирането на първите платформи, мобилните оператори се ориентираха правилно и започнаха да пускат свои магазини за електронни четива. Първи бяха Мтел в партньорство с БГкнига, последвани от Vivacom Vivabooks с подкрепата на Сиела, а преди броени дни кръгът бе затворен от Globul, които пуснаха своя Globul Books преди броени дни.

И ето тук дойде разликата – показвайки различен от предшествениците си подход, Globul Books е отворен за всички потребители, без да ги ограничава да са абонати на мобилния оператор. „Искахме да дадем възможност на повече хора да купуват и четат книги в електронен формат“, обясни за Аз чета Райна Андонова, Мениджър Отдел „Услуги с добавена стойност и роуминг“ в Globul. Клиентите на мобилния оператор все пак могат да заплатят за закупените от тях електронни книги директно чрез месечната си сметка или от наличния кредит по предплатената си сметка, а за всички абонати на ebook-услугата е налично плащане чрез кредитна/дебитна карта, ePay.bg и PayPal.

Globul Books е първата голяма платформа за електронни книги, която идва със собствено мобилно приложение. То е достъпно за iPhone/iPad и за Android, като изтеглянето му е напълно безплатно. Поддържа EPUB и PDF формати, както и платени и Adobe DRM защитени книги, а още едно предимство пред конкурентните платформи е възможността за сихнронизиране на профила в реално време и достъп до личната библиотека от различни устройства.

„Интуитивният интерфейс на мобилното приложение осигурява удобство при четенето по всяко време на денонощието, позволява добавянето на коментари и бележки, синхронизиране на съдържанието и споделянето на цитати от книгата или мнения за нея в социалните мрежи”, обяснява Райна Андонова.

Платформата е изцяло разработена в партньорство с гръцката компания DigiBooks4All, която предлага системи с т.нар. бял етикет (white label) в областта на дистрибуцията на е-книги.

Броени дни след старта си, онлайн книжарницата Globul Books предлага над 220 заглавия, а безплатните издания, достъпни за свобоно теглене, са малко над 30. По вече наложила се и у нас традиция, цените на е-книгите в платформата са по-ниски от тези на хартиените копия.

Според Райна Андонова всеки ден към каталога се добавят нови издания и „в бъдеще той да продължи да се разширява съобразно броя на издателствата, които се присъединяват към проекта и готовността им да предоставят своите заглавия в електронен формат“.

[ + ]