fb
Ревюта

Борбата за оцеляване у дома и в чужбина в „Годината на бягствата“

4 мин.

По стечение на обстоятелствата, известно време работех почти ежедневно с индийски имигранти, някои легални, други не, заминали в чужбина в търсене на по-добър живот за себе си и за цялото си семейство. Голяма част от тях бяха измамени от собствените им сънародници, че ги чакат работа, жилище и документи, само за да открият, че нямат нищо, щом пристигнат в Европа. Събираха се по десетина души в апартамент и бяха щастливи на всяка работа, която можеха да намерят. Докато общувах с тях, понякога се чудех с каква смелост са тръгнали – без спестявания, често с елементарно ниво на английски, с липса на релевантен трудов стаж – но винаги с устременост да се справят. „Годината на бягствата“ (изд. „ICU“) на Санджив Сахота ми даде отговор на този въпрос – не е било просто смелост, а най-вече любов към близките у дома и инстинкт за оцеляване.

В „Годината на бягствата“ Сахота ни среща с Точи – представител на най-ниската каста на Недосегаемите в Индия, чието минало го преследва където и да отиде; религиозната сикх Нариндер, израснала в Англия и напуснала традиционното си семейство, за да сключи брак с напълно непознатия Рандип и да му даде съпружеска виза; и Автар, поел към Англия с мечтата да учи и да преуспее, за да се върне при момичето, което го чака у дома. Съдбите на четиримата герои се преплитат не веднъж – понякога те са като семейство, но често са врагове, помагат си, спасяват се, крадат един от друг – всичко с цел да оцелеят. Точи, Автар и Рандип са персонажи, които понякога е трудно да харесаш, макар че не може да не им съчувстваш, а любим герой ми стана умислената Нариндер, особено заради вътрешните борби и промени, през които преминава до последната страница.

Романът не е съсредоточен само върху преживяванията им в Англия – сюжетът се движи напред-назад във времето, прескачайки един персонаж към друг, и постепенно запълва липсващите парченца от пъзела, който представлява животът им – преживяванията в Индия, тежкия път към Европа и безспирните трудности в чужбина. Междувременно, читателят се среща с други ярки образи – семействата на главните герои в Индия и техните трудности, както и с редица имигранти в Англия, всеки със собствената си история за бягството от дома. Особено интересен ми беше образът на университетски преподавател в Лондон от индийски произход, който, макар че не е стъпвал в Индия, изпитва криза на личността и липса на принадлежност, което пък за изнемощелите герои в романа е смешен проблем, който само богаташите могат да си позволят.

Най-потресаващото в „Годината на бягствата“ е бавното изцеждане на всяка надежда, че в Англия животът на емигрантите ще е по-хубав, по-богат, по-успешен, просто „по-“. След трудното бягство, чужбина се оказва лъжовна мечта и е не по-малко брутална, отколкото дома. Героите са редовно заплашени от съотечественици, имигрантски служби, бедност и глад. Връщането назад е невъзможно, а бъдеще сякаш няма, героите се борят да преживеят днес. И така всеки ден.

– Трийсет и три години. Не отидох на погребението нито на баща си, нито на майка си. Жена ми и децата започнаха нов живот. И за какво? За да стоя в този ад. Нямам бъдеще, чака ме само смърт. Аз съм просто тяло, което трябва да се облича и да се храни. Върни се, чуваш ли?

Санджив Сахота
Санджив Сахота (снимка: Christopher Thomond, The Guardian)

 „Годината на бягствата“ е вторият роман на Санджив Сахота – британец с индийски корени, чийто дядо е имигрирал от Индия през 60-те. Книгата печели на Сахорта Награда на Европейския съюз за литература през 2017 г. и се класира в краткия списък на Ман Букър за 2015-а. Подобни отличия са напълно заслужени. Сахота е умел разказвач и успя да ме накара да изживея тежките съдби на своите герои. Семплият му, но разтърсващ стил е отлично предаден на български чрез превода на Надежда Розова. А за читателите, които вече са се срещали и се са се влюбили в „Крехко равновесие“ (изд. „Лабиринт“) и „Изхвърлени в Америка“ (изд. „ICU“), ще кажа – „Годината на бягствата“ несъмнено ще ви спечели.

Можете да поръчате „Годината на бягствата“ и всички други книги на издателство „ICU“ от сайта им с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си. Или и от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta21q2 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.