fb
Ревюта

„Годината на нашата любов“ – един откровен поглед към младостта, любовта и живота

3 мин.

Романът на Катерина Бонвичини „Годината на нашата любов“ (изд. „Лемур“, превод: Ваня Георгиева) ни превежда през историята на съвременна Италия чрез съдбата на Оливия и Валерио и тяхната любов,  изплъзваща се и променяща се през годините. Един роман за съзряването, за вечното лутане между различните представи за щастие и успех. Роман, който говори открито за илюзорната сигурност, която идва с властта и парите и то на непосилна цена. Роман, който ще ви накара да се замислите за вашите собствени избори, грешки и най-ценните уроци, научени от тях.

Оливия Морганти е наследница на голямо индустриално богатство, живее в охолство, далеч от ежедневните трудности на работническата класа. Валерио е син на градинаря и камериерката на семейство Морганти. Израства в голямата им къща, учи и споделя ваканциите си с Оливия, но усеща, че не принадлежи на този лъскав, елитарен свят.

Катерина Бонвичини

През 70-те години на миналия век, когато са на пет, двамата споделят първата си невинна целувка и така започва тяхната любовна история. През годините различните им житейски избори ще ги разделят и събират на фона на политическите и икономическите промени, белязали Италия по времето на Берлускони. През 2013 г. историята приключва или може би е поставена на пауза, защото в едно интервю Бонвичини споделя, че нарочно е избрала отворен край и е възможно един ден да напише продължение.

Катерина Бонвичини е сред популярните съвременни автори в Италия. Самата тя е израснала в годините, които пресъздава в романа си по автентичен и реалистичен начин. Както самата тя казва, вдъхновението ѝ за книгата идва „от живота, какъвто го познаваме“.

Снимка: издателство „Лемур“

И именно в това се крие голямата сила на „Годината на нашата любов“ – много читатели биха се припознали в историята или в героите, защото са реалистични. Особено силно впечатление прави периодът на съзряване на Оливия и Валерио, когато те са изправени пред важни житейски избори. А колко често на тази възраст сме склонни да взимаме решения, продиктувани от криворазбрано чувство за чест, от гордост или водени от егото си? Или пък във взаимоотношенията си сме заслепени от несигурност, която ни кара да вярваме, че не сме достатъчно добри за другия човек, че не сме това, което той желае или от което се нуждае. В крайна сметка нямаме право да решаваме вместо другия, но колко често го правим… и после съжаляваме.

Книгата се чете леко и увлекателно и макар че няма приказна или по холивудски захаросана развръзка, ни вдъхновява да се запитаме къде се намираме ние по кръстопътищата на живота и ни помага да оценим това, което имаме.

„Годината на нашата любов“ ни кара да свалим розовите очила и да погледнем честно към живота. Гледката не е красива, не е шлифована, но е истинска – чисто и просто реалност, младост, живот. Роман, който ни предизвиква да си дадем сметка какво е щастието наистина – дали се крие в богатството и успеха, или може би в свободата (смелостта?) да последваш сърцето си.

Можете да поръчате тази книга от Ozone.bg.

Откъс от книгата можете да прочетете тук.