fb
НовиниПо света

Hachette придобива издателския бизнес на Perseus след дълги преговори

1 мин.

персейЕдно от водещите световни издателства Hachette ще придобие издателското звено на Perseus Book Group, съобщава Publishers Weekly. Споразумението между двете компании е кулминация на усилията в тази посока, които бяха замразени през 2014 г.

Perseus Book Group разделиха издателската и дистрибуторската си дейност, което изглади някои противоречия и направи сделката възможна. Hachette ще купи само издателска дейност, а от Perseus обсъждат възможността за продажба и на книжарниците си.

И двете страни се надяват до края на март да получат одобрение за сделката от страна на регулаторните органи.

„Това придобиване е реализация на планове ни да растем и да увеличаваме заглавията си от нехудожествената литература и броя на преиздаващи се книги“, заяви главният изпълнителен директор на Hachette Майкъл Пич и добавя, че Perseus ще се превърне в инмринт на компанията му, което е сигнал, че съкращения не се планират.

Тези действия са част от процеса на консолидация в издателската индустрия, който започна още по време на рецесията през 2008 г. Най-значимо беше сливането на Random House, най-големия издател в света, с Penguin – втория по големина в бранша. Така се създаде световен гигант в издателския бизнес, а „Големите шест“ се редуцираха с един.

Hachette е сред най-малките в Голямата петица на издателите, но придобиването на Perseus не би трябвало да промени този факт. Въпреки това, ако сделката бъде доведена до край, 600 нови заглавия на година ще бъдат добавени към текущите 1200 на Hachette.