fb
НовиниПо света

Собственикът на Waterstone придоби и книжарници Barnes & Noble

2 мин.

Собственикът на британската верига книжарници Waterstone, компанията Elliott Advisors, придоби и американската верига книжарници Barnes & Noble, съобщи Publishers Weekly.

Джеймс Доунт (снимка: Waterstone)

Waterstone e най-голямата британска верига книжарници. Тя е основана през 1982 г. и към момента притежава 289 книжарници, голяма част от които са разположени във Великобритания, а останалите се намират в няколко други европейски държави. Някои от  книжарниците, които са част от веригата, не носят името ѝ, а други имат и кафенета и отворени пространства, където студенти и ученици могат да четат и работят.

Barnes & Noble e американската верига книжарници с най-много на брой клонове в страната – общо 627, разположени във всички американски щати. Barnes & Noble  притежава и онлайн магазин и предлага и образователни продукти, но от години изпитва затруднения да се позиционират на пазара. По информация на New York Times, oт 1997 година те са затворили близо 400 свои книжарници.

А ето и някои разлики между двете компании. Waterstones държат около 25% от пазара във Великобритания в сравнение с Amazon, които държат около 40%. Barnes & Noble държат около 8% от амариканския пазар, за сравнение – Amazon държат около 50%.  Waterstones връщат само 4% от книгите на издателите и се опитват да намалят този процент, а Barnes & Noble връщат между 20 и 25 %.

Elliott Advisors са платили по 6.50 долара за акция в сделката, оценена на 683 милиона долара. След придобиването Джеймс Доунт, който успешно ръководи Waterstone от години, ще управлява, както британската верига, така и американската, а основателят на Barnes & NobleЛен Риджио, няма да има официална роля в компанията.

Тъй като централата на Barnes & Noble е в Ню Йорк, Доунт ще се премести от Лондон в Ню Йорк, за да може да се справи с новите си задължения. В специално изявление във връзка с придобиването Доунт коментира:

С инвестиции и с прилагането на ключовите принципи на добрите в този бранш, бъдещето на Barnes & Noble изглежда светло. Чакам с нетърпение да работя с хората от  Barnes & Noble.

Вижте още:

Книжарниците Waterstones спират продажбата на Kindle

Една нощ в книжарницата – #WaterstonesSleepover

Книжна любовна история от Twitter

Barnes & Noble уволни изпълнителния си директор Демос Парнерос

Barnes & Noble отварят книжарници с ресторанти

Barnes & Noble с предложение да бъдат придобити

Снимка на публикацията: https://careers.barnesandnoble.com

[ + ]