fb
Ревюта

За любовта отвъд клетви и порядки в „Хергоцъг и аз“

3 мин.

Общоизвестна истина е, че всеки почитател на Джейн Остин трудно устоява на автори, които биват сравнявани с нея. А именно така е наричана Джулия Куин, авторката на поредицата „Бриджъртън“: „съвременна Джейн Остин“. Честно казано, имах намерението да прочета книгата преди да гледам нашумялия сериал на Netflix, вдъхновен от нея, но за съжаление, не го изпълних. Предполагам, че същото важи и за редица бъдещи читатели на „Херцогът и аз“ (изд. „Ибис“, преводач: Диана Кутева), така че някои сравнения между сериал и книга в предстоящото ревю са неизбежни.

„Херцогът и аз“, първата част от поредицата романи за семейство Бриджъртън, ни среща с типичната английска аристокрация от XIX век – обсебена от клюки, скандали и разбира се, женитби. Подклаждаща повечето слухове е мистериозната Лейди Уисълдаун (в сериала озвучена от не кой да е, а Джули Андрюс), която често разкрива добре пазените тайни на аристократите в своя вестник.

Един от редовните обекти на клюки е лейди Дафни Бриджъртън – четвъртото от осемте деца на семейството и първата представена в обществото дъщеря. Пред нея стоят изтощителните задачи да си намери съпруг, да устои на напористата си майка и да не позволи на твърде ревнивите си братя да отхвърлят всеки потенциален жених. Макар че Дафни искрено иска да се омъжи и да създаде също толкова голямо семейство, в каквото е отраснала, тя не е типичната срамежлива дебютантка. Със своите искреност и остроумие, Дафни привлича мъжете най-вече като добра приятелка, а ухажорите ѝ са малко. Когато отхвърля един особено неприятен от тях по начин, неприсъщ за една дама, тя с ужас открива, че е имала неочакван свидетел – току-що завърналия се херцог Хейстингс Саймън Басет.

Саймън е млад наследник, който всяка майка иска за съпруг на дъщеря си: образован, учтив, чаровен и богат. Той обаче не само че не иска да се жени – заклел се е, че няма да го направи. Саймън и Дафни се сприятеляват и измислят блестящ план, който да привлече други мъже към нея и същевременно да откаже амбициозните майки и техните дъщери от него. На пръв поглед идеята им носи ползи и за двамата и е напълно безвредна. Но възможно ли е да остане така?

Докато сериалът на Netflix си е позволил известни промени в сюжета, за да бъде актуален за съвременните зрители, и обръща внимание на цялото семейство Бриджъртън в много повече детайли, романът е съсредоточен изцяло върху Саймън и Дафни. Така книгата е далеч по-малко наситена с действие и не толкова разнообразна, но от друга страна отблизо разкрива мислите и емоциите на главните герои. Макар че намирам сравненията на Джулия Куин с Джейн Остин за преувеличени, искрено се забавлявах с „Херцогът и аз“. Книгата е много добра прелюдия за читатели, които тепърва ще се запознаят с „Гордост и предразсъдъци“. Романът се чете бързо, не е излишно мелодраматичен като други заглавия в жанра, а героите са остроумни и ме разсмяха неведнъж. Усеща се влиянието на по-еротичните романтични романи, но порядките на обществото през XIX век са добре спазени и реалистични. С удоволствие ще прочета следващите заглавия от поредицата, за да се срещна отблизо и с останалата част на семейство Бриджъртън.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta21q3 при завършване на поръчката си. Вижте и всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.