fb
НовиниПо света

Лий Чайлд ще журира “Букър” 2020

2 мин.

Писателят Лий Чайлд, автор на бестселър поредицата за Джак Ричър, ще бъде част от журито на наградите “Букър” 2020, съобщава Publishing Perspectives. Краткият списък на престижната награда ще бъде обявен през юли, а победителят ще стане ясен през октомври.

Председател на журито ще бъде литературният критик и бивш издател Маргарет Бъсби. Към нея и Лий Чайлд в панела се присъединяват и критикът и автор Самир Рахим, водещият и писател Лем Сисей и преводачката Емили Уилсън.

Да журираш наградата Букър е колективен акт на изследване и разбиране – да търсиш най-добрия нов роман и да приемаш цялата разнообразност. Тазгодишните петима членове на журито са експертни читатели на световно ниво. Тяхната способност за възприемане надскача бариерите на собствените им жанрове и очаквам с нетърпение решението им, когато обединят силите си”, казва Габи Ууд, директор на фондацията на наградата “Букър”.

 

Лий Чайлд е роден в Англия, но понастоящем живее в Ню Йорк. Той е най-известен с екшън-приключенската си поредица за Джак Ричър (изд „Обсидиан“), която съдържа близо 30 романа, преведена е на над 40 езика и е продадена в повече от 100 милиона копия.

Родената в Гана Бъсби става първата чернокожа жена издател във Великобритания през 1967 г. Лем Сисей е от британско-етиопски произход и е ректор на Университета в Манчестър. Той е носител на британската наградата PEN Pinter за 2019 г. Рахим е художествен редактор на сп. Prospect и литературен журналист. През 2013 г. печели William Hazlitt Prize за свое есе, посветено на историческите корени на исляма. Най-известният превод на петия член на журито – Уилсън – е “Одисея” от Омир.

Дългият списък с номинирани ще съдържа 12 или 13 книги и ще бъде обявен през юли 2020 г. Съкратеният до 6 книги кратък списък ще стане ясен през септември. А големият победител ще бъде официално обявен на 27 октомври в Лондон и ще получи награден фонд от 50 000 лири.

Снимка на публикацията: Аксел Дюпо