fb
БългарияНовини

Хижа “Козя стена” организира конкурс за къс разказ “По билото на планината”

2 мин.

Една от най-живописните хижи в България и със сигурност най-активната по събития отново предизвиква любителите на планината и литературата тази есен.

След литературни лъчеви преходи през пролетта екипът на “Козя стена” в партньорство с “Аз чета”, Общество на писателите – Варна, издателство „Вакон”, издателство „Жанет 45”, peika.bg и „Излез навън” организира литературен конкурс за къс разказ с тема „По билото на планината“.

“Планината традиционно е неизчерпаем източник на вдъхновение в българската литература. Тя е приютявала мен, теб – всички; поощрява, наказва, учи ни на важни уроци и пребиваването в нея вае различни настроения у нас. И след това, при слизането си от билото, всички се виждаме други – може би по-смели, по-спокойни, по-благодарни. И по-вдъхновени.

Точно тази стихийност бихме желали да предизвикаме у вас –да провокираме планинарите да попишат, а пишещите да отидат на планина или да се сетят за някоя случка, която са пропуснали да споделят на белия лист”, споделя Таня Даскалова от хижа “Козя стена”, основен инициатор на конкурса.

Конкурсът е без възрастово ограничение, като всеки участник може да участва с до едно произведение. То може да е публикувано, но да не е награждавано в други конкурси. Крайният срок за изпращане на творбите е 30 ноември 2015, а резултатите от конкурса ще станат известни в навечерието на Коледа – на 21 декември.

Наградите, които очакват призьорите, са изкушаващи както за пишещите, така и за всички запалени планинари:

Първо място: 3 пътешественически книги, предоставени от peika.bg и издателствата „Вакон” и „Жанет 45” + литературно менторство от писател, член на Общество на писателите – Варна;

Второ място: 3 пътешественически книги, любезно предоставени от peika.bg и издателствата „Вакон” и „Жанет 45” + посещение с лодка за двама в пещера “Водопада” (Крушуна) от “Излез навън”;

Трето място: 3 пътешественически книги, любезно предоставени от peika.bg и издателствата „Вакон” и „Жанет 45 + 2 нощувки за двама на хижа “Козя стена”.

В журито на конкурса се включват Мариан Желев, писател и заместник- председател на Сдружение на писателите Варна, съосновател на Общество на младите писатели – Варна, Диляна Георгиева, редактор в издателство “Вакон”, Оля Стоянова – писател, журналист, драматург и запален планинар и Павлина Радославова от екипа на “Аз чета”.

Допълнителна информация за конкурса може да намерите в фейсбук събитието тук.