fb
Ревюта

„Хора и разбойници в Кардамоновия град“ – градът на необикновените неща

3 мин.
Hora i razboynitsi v Kardamonoviya grad

Hora i razboynitsi v Kardamonoviya grad„Хора и разбойници в Кардамоновия град“ (изд. „Enthusiast“) е чудна приказка, написана от Турбьорн Егнер. Тук авторът на „Пук и Чук“ описва едно необикновено градче, където се случват необикновени неща. Там няма автомобили, но има трамвай, в който билетът е безплатен „и на всеки се дава бисквитка освен това“. Старият Тобияс с дългата си брада и дългия му бинокъл предсказва прогнозата за времето, а добрият полицай Бастиян „никога няма желание да арестува когото и да било“.

Наблизо до Кардамоновия град има и трима разбойници, „но в никакъв случай лоши като останалите разбойници“, те просто разбойничат скромно и отмъкват само „наложителното“. Каспер, Йеспер и Йонатан си имат най-добрия пазач на къщата, който е толкова страховит, че никой не смее да припари до къщата на тримата разбойници, но ние няма да разкриваме какъв е този нестандартен домашен любимец.

Малко по-нататък в книгата се запознаваме и с леля София, както и с инатливото магаре на Силиус. А после започва големият летен празник в Кардамоновия град, на който всички искат да присъстват, но на някои малки момиченца като Камумила не им е разрешено. За щастие, добрите приятели като Томи и стария „Времепознавач“ Тобияс се притичват на помощ и разрешават проблема задружно. Празникът минава вълнуващо с Градския оркестър, говорещи камили, Кардамоновия кучешки хор и сърдитата песен на леля София, а после всички отиват в парка. Само тримата разбойници отсъстват и, гледайки от едно дърво случващото се в парка, замислят следващата си разбойническа пакост.

Приключенията продължават с „една напрегната нощ в месарницата“, а след това и с поредната идея на разбойниците за следващата им беля, но последствията от нея далеч не оправдават очакванията на Каспер, Йеспер и Йонатан. По-нататък разбираме каква е тайната на стария Тобияс и преживяваме заедно с Томи една случка, разкриваща пъклени планове. В крайна сметка истoрията завършва с хубав край и с една поздравителна песен, която „става любима на целия Кардаманов град“.

Турбьорн Егнер е роден в Осло на 12 декември 1912 г. Той е известен писател и драматург, който пише пиеси и мюзикъли за деца, а негови произведения са включени в учебната програма на скандинавските училища. Отличен е с Норвежкия кралски орден на свети Олаф, носител е на литературната награда Капелен, както и на три награди „Спелман“. 

„Хора и разбойници в Кардамоновия град“ е в превод на Анюта Качева, а българското издание е прекрасно, с твърди корици и с хубави илюстрации от самия автор. Книжката е изпълнена със забавни песни-стихчета, които разкошно допълват историите, а на финала има даже нотите за всички песни.

Книгата е номинирана за наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 и на пролет можете да я подкрепите, като гласувате за нея, ако тя е вашият фаворит.