fb
Ревюта

„Изобретението на Хюго“ или как да се обясниш в любов на киното

3 мин.
hugo2

hugoВинаги съм вярвала, че прекрасните истории заслужават да бъдат разказани прекрасно.

Още в началото на годината, когато Ники Руева ми спомена, че ще издават “Изобретението на Хюго”, и в последствие след разговорите ни за работата по книгата знаех, че това ще бъде нещо магическо, красива история, разказана по един много личен и мил начин, история, която заслужава да бъде не прочетена, усетена и изживяна, от много хора, незивисимо на каква възраст са те.

Е, “Хюго” наистина е магия – книга която те увлича нежно, докато си залепил нелепа усмивка на лицето, с малко меланхолично-носталгичен поглед в текста, тя те пренася в едно толкова далечно време, което обаче е също толкова истинско, сякаш самият ти живееш в него.

Защото “Изобретението на Хюго” е вдъхновение за красотата на малките неща, за добротата у хората и игрите на съдбата, за нещата, които сякаш всеки ден минават покрай нас, но изпускаме в бързината на своите големи всекидневни задачи.

Книгата на Брайън Селзник е именно онази възможност да спреш всичко: времето, мислите, работата, новините… и да бъдеш за час или два малкия сръчен Хюго, насред голямата и шумна жп гара в Париж, някъде през 30-те години на ХХ век.

В този смисъл “Изобретението на Хюго” е детска книга за не-деца и недетска книга за деца, едновременно мъдра и приключенска, пъстра, въпреки своите черно-бели илюстрации и се чете страшно лесно и бързо, въпреки всичките си 544 страници.

“Изобретението на Хюго” обаче е и още нещо – една много красиво посвещение на киното, обяснение в любов на пионерите, на магията, която успява да сбъдва сънища и мечти. Защото изкуството е вдъхновение за живота, което истински променя човек. “Изобретението на Хюго” улавя точно тази идея в живота на Жорж Мелиес по много очарователен начин, подкрепен и от прекрасните илюстрации на Селзник.

След като прочетох “Изобретението на Хюго” съм сигурна, че няма по-прекрасен начин да разкажеш една история от написването на детска книга, книга която те връща в света на детската чистота на мислите, на големите мечти, на безрезервната вяра и борбеност.

“Изобретението на Хюго” е прекрасен подарък за всички пораснали или не съвсем деца, за всички мечтатели, изобретатели, киноманиаци и книгоманиаци. Книга, която със сигурност няма да ви разочарова, а ако като мен обичате да четете с подходящ музикален саундтрак за фон искрено препоръчвам ZAZ и музиката от оригиналния саудтрак от екранизацията по книгата на Мартин Скорсезе.

Говорейки за книгата няма как да не спомена и страхотната работа на издателство Милениум по книжното тяло, което е страхотно не само като съдържание, но и като цялостна визия и усещане. От издателството направиха и специална фейсбук страница на книгата, където може да научите повече подробности за автора и филма на Мартин Скорсезе, създаден по нея.

Прочетете и ревюто на Николета Руева, която освен редактор на книгата е и човекът, заради когото тя е издадена в България.

Ето и трейлъра на филма на Скорсезе, който е почти толкова прекрасен, колкото и книгата. Все пак не правете грешката първо да гледате филма, или всъщност я направете, след това книгата ще ви хареса много, много повече: