fb
БългарияНовини

И Мая Дългъчева е сред българските номинации за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“

2 мин.

На Франкфуртския панаир на книгата Буел Вестинпредседател на журито на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“, обяви списъка с номинираните писатели, илюстратори и организации за 2019 г., научаваме от сайта „Детски книги“. Сред 246-те кандидати от 64 страни са и българите Виктор СамуиловЮлия СпиридоноваЛюбен Зидаров и писателката Мая Дългъчева.

Номинациите от българска страна се правят от Фондация „Детски книги“, която бе избрана за номиниращ орган от България в края на 2015 г. Тогава фондацията излъчи и първите успешни български номинации за „Астрид Линдгрен“ (2017) – писателката Юлия Спиридонова и художникът Любен Зидаров.

Списъкът бе представен от председателят на журито проф. Буел Вестин малко преди 18:00 ч. българско време и може да бъде намерен тук. Интересен е фактът, че 46% от номинираните са жени, 41% са мъже, а 13% са организации. За 47 от тях това е първа номинация.

Лауреатът на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ 2019 ще бъде обявен на 2 април 2019 г. едновременно в Стокхолм и с пряко излъчване на Панаира на детската книга в Болоня. Номинациите за наградата са златна мина за съвременна международна детско-юношеска литература и се изготвят благодарение на усилията на над 100 номиниращи организации от цял свят.

Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ е учредена от правителството на Швеция през 2002 г. и е най-голямата в областта на детско-юношеската литература. Жури от експерти избира лауреатът/лауреатите сред кандидатурите, номинирани от институции и организации от цял свят. Връчва се от Шведския съвет по изкуствата, а лауреатът получава 5 млн. шведски крони (около 570 000 евро). Сред досегашните 17 носители са Шон ТанХюс Кайер, Морис Сендак, Кристине НьостлингерКатрин Патерсън и Мег Рософ. Последният носител на наградата е американската писателка Джаклин Удсън.