fb
БългарияНовини

Игра с добавена реалност ни кара да обикнем застрашения от застрояване парк Бедечка

2 мин.

Заплашеният от застрояване старозагорски парк Бедечка ще стане арена на иновативна игра с добавена реалност. „Бедечко“ е първа по рода си у нас и „смесва физическата, приказната, технологичната и добавената реалност“, а сценарист на проекта е детският писател Никола Райков.

В една вълшебна гора, до една вълшебна река, живеха малки и странни същества. Бяха зелени, също като тревата и листата, където играеха на криеница по цяяял ден. А вечер се изктерваха в къщички на клоните или пък се криеха в хралупите на дърветата. Те си нямаха имена, но си имаха бодлички. И с тези бодлички улавяха, сякаш антени, всичко наоколо – говора на дърветата, песните на птичките и ромоленето на вълшебната река.”

Така започва историята на този фентъзи свят, създаден за деца от 8 до 14 години и техните родители. Малчуганите влизат в ролята на „бедечковци“, които след вековен сън трябва да спасят заспалата гора като изпълняват приказни мисии на различни видове дървета, които оживяват пред очите им благодарени на технологиите.

Физическата реалност от хиляди дървета, река, животни, пътеки и алеи в старозагорския парк ще се смеси с приказни добавки като фосфоресциращи камъчета, миниатюрни къщички или пък изкуствени водни лилии, обясняват създателите на проекта от „Заралаб“. Технологичната реалност ще бъде изградена от мрежа от сензори, които ще отчитат движения, състав на вода, температура и други данни, а добавената реалност ще наслагва художествения свят върху всичко това през приложение за смартфони и таблети.

„Искахме да създадем игра, която да социализира, възпитава и ангажира, но преди всичко да забавлява по подобие на Pokemon Go“, обясняват от „Заралаб“. IT специалистите създават проекта безвъзмездно с помощта на млади художници от „Скеч клуб Стара Загора“ и с подкрепата на Никола Райков, автор на приказките-игри „Голямото приключение на малкото таласъмче“, „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“ и „Добросъците“. 

Само след броени дни в Стара Загора ще се състои референдум за съдбата на Бедечка. Ако паркът бъде запазен, то първата версия на играта „Бедечко“ ще бъде готова още това лято.

[ + ]