fb
Ревюта

Истината е скрита в „Илумине“

2 мин.
Illuminae - Amy Kaufman

Illuminae - Amy Kaufman“Във времена на повсеместна измама да говориш истината е революционен акт.”

Джордж Оруел

“Илумине: Досието Illuminae_01″ (изд. „Егмонт България“) на Ейми Кауфман и Джей Кристоф е първата част от уникална трилогия, която от известно време няма как да не сте забелязали в книжарниците. Корицата й е прекрасна, оформлението й е интересно  и различно – истински шедьовър. Не съм виждала друг такъв роман, който да пресъздава историята само чрез чатове, мейли, доклади, медицински рапорти и компютърни логове, което прави книгата динамична и позволява на въображението ни да се развихри с пълна сила.

Годината е 2575, Езра и Кейди живяет на незаконната колония Керенза IV и за Кейди раздялата им изглежда като най-тежкото решение, което е взимала в живота си. Но когато часове по-късно планетата им попада между две воюващи мегакорпорации, те са принудени да си спасяват кожите заедно. Керенза е малка и незначителна планета накрай света, която има злощастието да предизвика интерес у БайТек.
Кейди Грант е бунтарка по душа, 17-годишно момиче с розова коса и хакерски наклонности, саркастична и упорита, а Езра – романтичен и с невероятно чувство за хумор. Противно на очакванията ми, въпреки че двамата герои са представени само чрез разговорите си,  образите им са развити изключително умело. Двамата попадат на различни кораби – Кейди е на “Хипатия”, а Езра на “Александър”. Изкуственият интелект, ръководещ “Александър”, е Казим.
Аз не съм ли милостив.
Авторите го разкриват, чрез логовете от ядрото му, кратки и точни разсъждения – статистики и сметки. Програмиран е да пази флотилията и да прави необходимото за оцеляването на всички. Освен въпросите доколко може човечеството да се довери на “технологията”, когато се стигне до вземането на важни решения, историята ни кара да се запитаме дали това, което на пръв поглед ни изглежда като неправилно, всъщност не е било единственият изход.
Накратко, дами и господа, кървим силно, а във водата се навъртат акули. Ощетени сме както откъм човешки ресурс, така и откъм оръжейна мощ…
В “Илумине” няма да откриете стандартните супергерои, които спасяват света, или пък неестествена, романтична тийнейджърска история. Ще се сблъскате с битката срещу и между големите корпорации, лъжите и жестокостта на богатите, силата и смелостта да откриваш истината. “Илумине“ е 600 страници щастие и напрежение, фантастична интергалактическа история, за която мога само да продължа да изреждам суперлативи, но вместо това ви предлагам да заровите нос в архивите и сами да разкриете истините.