fb
БългарияНовини

Инициативата „Книги за смет“ за трета поредна година

1 мин.
Knigi za smet

Инициатива „Книги за смет“ ще бъде проведена за трета поредна година от 26 април до 16 май, съобщава сайта на фондация „Кредо Бонум“. През 2014 тя се фокусира върху български класически произведения и народни приказки, а сега акцент ще бъде приключенската литература. „Вълшебникът от Оз“ ще бъде преиздаден специално за случая. „Книги за смет“ ще се събират на 25 април в Пловдив, на 26 април в София, на 9 май в Плевен и на 16 май в Бургас.

Организаторите обещават книга на всеки в замяна на един килограм пластмасови отпадъци. Ако и вие искате да се включите, имайте предвид, че сред годните за рециклиране отпадъци са: пластмасови бутилки от вода, бира, безалкохолни, туби и шишета от козметика, санитарни продукти и перилни препарати, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки, но почистени от остатъците от храна, найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио, каси. Те трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място, уточняват организаторите.

Важно е да знаете, че сред отпадъците, които нямат да бъдат приемани, са: блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и др.