fb
Ревюта

„Иноваторите“ – рицарите на дигиталната епоха

2 мин.
иноваторите уолтър айзъксън

иноваторите уолтър айзъксънМожеш ли да си представиш живота преди век и половина? Какво щеше да правиш точно в този момент, ако няколко десетки запалени по технологиите учени не бяха създали възможността да имаш компютър или смартфон? С „Иноваторите“ Уолтър Айзъксън, добре познат ни като автор на официалната биография на Стив Джобс, тръгва по следите на тези щури хора, връщайки се до средата на XIX век, за да опише стъпките на „гениите, които изобретиха цифровото бъдеще“.

Вероятно си даваш сметка, че биографиите са един от най-трудните жанрове в литературата – всеки има свои интерпретации на фактите и авторът трябва да направи наистина сериозно изследване и да отсее неверните спомени от истинските случки. А когато героите в едно подобно изследване надвишават 50, колко ли по-сложно може да бъде? Шапки долу обаче за Айзъксън – години работа, дали като резултат близо 600 страници истинска наслада в морето от информация, технологични пробиви и моменти на прозрение. В „Иноваторите“ ще видиш много познати имена, но и ще разбереш за приноса на десетки гении, чието дело сякаш днес остава встрани от медийния шум, когато се споменава историята на компютрите.

Ще изброя набързо етапите в цифровата епоха, на които се спира Уолтър – идеята за изчислителната машина на графина Ада Лъвлейс, първите аналогови компютри и програмни езици, транзисторите, микрочиповете и микропроцесорите до персоналния компютър, първите прототипи на интернет до световната мрежа и живота ни онлайн в епохата 2.0. „Иноваторите“ е истински учебник по история на технологиите, търсещ ключа към създаването на едно бъдеще, променило живота ни повече от всичко останало.

Извън чисто историческите разработки, книгата съдържа огромна доза философия – сякаш за Уолтър Айзъксън е било много по-важно да разкрие как са взаимодействали помежду си иноваторите, вместо резултата от това взаимодействие. Може ли самотният гений да направи откритие, което да просъществува, или е нужна конкретна (гранична) среда и допълващи се индивиди? В епохата на споделянето, трябва ли да си плащаме за информацията или трябва да се отдадем на свободния обмен на данни? Кога точно се появява една иновация – в момент на прозрение или чрез надграждане над вече видени идеи? И щяхме ли да стигнем дотук, ако всички онези хора не си бяха задавали конкретни въпроси и не бяха търсили решения?

Още много, много питанки като тези ще се появят, докато четете „Иноваторите“. А аз съм толква радостен, че книгата дойде у нас толкова скоро след излизането си на английски. Може би един от най-страхотните подаръци, който можете да направите по празниците.