fb
БългарияНовини

Издателската група „Анубис-Булвест“ става част от немския гигант Klett

2 мин.

Водещото немско издателство в областта на образователните продукти Klett Gruppe е придобило мажоритарен дял в българската издателска група „Анубис-Булвест“, състояща се от ИК „Анубис“, издателство „Булвест 2000“ и техния ексклузивен дистрибутор „Анубис-Булвест“ ООД .

Според официално изявление от българската група от 26 януари 2018 г. управител на трите фирми в нея е Владимир Колев, досегашен управител на издателство „Клет България“, специализирано в издаване на учебници и учебни помагала по чужди езици и изключителен представител на България за Cambridge University Press.

Това е поредна стъпка в разширяването на позициите на Klett на пазара на учебници в Източна Европа, след като през 2017 г. групата създаде голям партньорски проект в Румъния с местното издателство ART Publishing Group.

Филип Хаусман, изпълнителен директор и член на Борда на директорите на Klett Gruppe, коментира:

Приоритет номер 1 в нашата работа е качеството. Щастливи сме, че можем да разширим присъствието си на българския пазар, като увеличаваме участието си във водещата издателска група за учебници „Анубис-Булвест“. Бъдещето на образованието е в дигиталните продукти и ние ще работим усилено в тази насока.

Групата с над 120 годишна история е със седалище в Щутгарт, Германия и обединява 67 компании, с 33 офиса в 15 страни. За Klett работят над 3 600 специалисти, които всяка година публикуват над 2 000 нови заглавия. Годишният оборот на Klett Gruppe надхвърля 530 милиона евро, което нарежда дружеството сред 30-те най-големи издатели в света.

Сътрудничеството между Klett и „Анубис-Булвест“ стартира през 2013 г. чрез размяна на миноритарни дялове между двете издателски групи – „Клет” и „Анубис- Булвест”. Тогава собствениците на „Анубис-Булвест“ също придобиват собственост в двете фирми на Klett в България – издателство „Клет България“ и фирма „РААБЕ“.

Българските съдружници Владимир Топенчаров, Николай Табаков и Явор Стефанов, които остават миноритарни съдружници в трите фирми, съобщиха в общо изявление:

Вярваме, че като поверяваме управлението на издателствата и техния дистрибутор в ръцете на едно от най-големите издателства в света, им даваме по-големи възможности за развитие и допринасяме за изграждане на образование на бъдещето за българските деца.

ИК „Анубис“ и издателство „Булвест 2000“ са създадени самостоятелно през 1990 г., а от 2006 г. са с обща собственост. През последните години издателствата инвестираха в създаването на електронни образователни продукти, за което получиха отличието „Инвеститор в знанието за 2012 г.“ от Българския форум на бизнес лидерите.