fb
БългарияНовини

С „Радичкови дни“ в София продължава честването на 90 години от рождението на Йордан Радичков

3 мин.

Събитията по случай кръглата годишнина от рождението на Йордан Радичков ще продължат през целия  март в София под надслов „Радичкови дни“.  Началото на празничния цикъл ще постави първият по рода си фестивал на радиотеатъра, озаглавен „Радио Радичков“. След  него ще бъде представено дългоочакваното самостоятелно издание на една от най-важните за творческия път на автора книги – „Неосветените дворове“. В края на месецa пък литературоведи от няколко поколения ще говорят за творчеството на автора на специална научна конференция.

Началото на фестивала ще бъде поставено на 6 март от 18:30 ч. в театралния салон на Столична библиотека. Специални гости на събитието ще бъдат Иван Добчев, Антон Радичев, Митко Новков и Юри Статков. В продължение на пет дни почитателите на творчеството на Йордан Радичков ще могат да се насладят на текстовете на автора, драматизирани за българския радиотеатър. Входът за посетителите ще е свободен.

В богатия архивен фонд на радиотеатъра специално място заемат драматизациите по Йордан Радичков. По тях работят някои от любимите на няколко поколения таланти, сред които Константин Коцев, Велко Кънев, Григор Вачков, Никола Анастасов, Стоянка Мутафов, Васил Михайлов, Антон Радичев и още разпознаваеми гласове.

Преди всяко слушане на драматизация посетителите на събитието ще имат възможност да се срещнат с някои от участниците в пиесите. Те ще представят своя личен опит с драматурга Радичков,  впечатленията си от театралните текстове на автора и истории от работния процес през годините. В програмата ще попаднат пиеси като емблематичната „Лазарица“ с Григор Вачков, вечният „Януари“ и  радиопостановката „Суматоха“ със Стоянка Мутафова, Антон Радичев, Васил Михайлов и Стефан Мавродиев. Слушателите ще могат да чуят и драматизацията по романа „Всички и никой“ и специално писаната за радио пиеса „Добродушните смокове“ с гласа на самия автор.

На 15 март от 19:00 ч. в Cosmos Coworking Camp ще бъде представено многоочакваното ново издание на пътеписа на Радичков за Сибир „Неосветените дворове“ (изд. „Нике“). Книгата ще бъде представена с безплатна прожекция на документалния филм за автора „Черкаски хроники“. Посетителите на премиерата ще имат възможност да разгледат изложбата на художника София Попйорданова със селекция от илюстрации, включени в изданието „Сибирски тетрадки“.  Гостите ще могат да се насладят и на специална селекция на снимките на Радичков от пътуването му до Сибир. Двете изложби ще продължат до 22 март.

На 16 март от 14:00 ч. и на 17 март от 18:00 ч. с вход 5 лева в Cosmos Coworking Camp изкушените от творчеството на автора ще могат да се насладят и на още две прожекции на документалния филм за Радичков.

Празничният цикъл „Радичкови дни“ ще приключи с първата научна конференция, посветена на творчеството на автора. Тя ще се проведе на 28 март от 10:00 ч. в Театралното студио на „@лма @лтер“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и ще продължи до вечерта. В нея ще се включат проф. Инна Пелева, Иван Ланджев, Николай Петков, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Деян Статулов, Николай Табаков и проф. Георги Каприев. Конференцията е отворена за всички посетители. Тя ще проследи пътя на Йордан Радичков в литературата, киното и театъра.