fb
БлогБлогове

Джон Оливър осмива закостенелите разбирания с детската книжка А Day in the Life of Marlon Bundo

6 мин.

Едно от любимите ми занимания в понеделник вечер е да се настаня удобно с чаша чай и да изгледам най-новия епизод на Last Week Tonight with John Oliver по HBO. Тридесетминутното шоу представя накратко акцентите от седмица в САЩ и по света, след което се концентрира върху важна тема, покривайки различни гледни точки по изключително забавен начин. Предаването е уникално в своя стил и задържа вниманието благодарение на добре изложената и подкрепена с факти информация, заради което има множество награди, включително „Еми“ и „Пийбоди“.

Епизодите през годините са били посветени на криптовалутите, президентските избори в Русия и Франция, дискриминацията, допинг скандалите и много други. Създателите на шоуто често изненадват зрителите с щуро ново начинание, като например да основат своя църква, да закупят пет восъчни фигури на бивши американски президенти, да създадат Върховен съд, в който съдиите са представени от кучета и куп други. На пръв поглед тези странни или детински инициативи са обвързани с важни теми, спомагат за предаване на още по-ясно съобщение към публиката и предизвикват диалог, който продължава дълго след като епизодът е бил излъчен.

Сред тези забележителни моменти ще се нареди и излъченото на 18 март предаване. Основната история в него бе посветен на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, крайните му религиозни и хомофобски възгледи… и неговия домашен любимец – заек, наречен Марлон Бъндо.

Оказа се, че Марлон Бъндо е написал книга – Marlon Bundo’s Day in the Life of the Vice President, посветена на живота му заедно със семейството Пенс. Всъщност книгата е написана от дъщерята на Пенс – Шарлот, а илюстрациите са дело на съпругата му Карън. Самата история е съвсем невинна приказка за деца, но един от негативите, който Оливър забелязва, е, че сред планираните представяния на книгата е среща на християнска организация с изявена хомофобска позиция, проповядваща т.нар. репаративна терапия (gay conversion therapy).

Напълно в духа на предаването Джон Оливър и екипът му предприемат своебразна контраатака, като пускат своя версия на приказката за Марлон Бъндо, в която той се влюбва в друго мъжко зайче и решава да се омъжи за него. Книгата А Day in the Life of Marlon Bundo е пусната в продажба още по време на предаването в неделя и до момента от нея са закупени над 180 000 копия. Всички събрани средства отиват за организациите The TREVOR Project, чиито инициативи предотвратява кризисни ситуации и самоубийства сред младежи, които срещат трудност с приемането на своята полова идентичност или сексуална ориентация, и AIDS United, която се бори срещу ХИВ/СПИН епидемията.

Текстът е дело на Марлон Бъндо и на Джил Туис, която е част от екипа сценаристи на Last Week Tonight. Илюстрациите са на Е. Г. Келър. Освен като илюстровано издание с твърди корици А Day in the Life of Marlon Bundo може да бъде закупена и във формата на аудиокнига, озвучена от Джим Парсънс (Шелдън от „Теория за Големия взрив“), Джеси Тайлър Фъргюсън („Модерно семейство“), Джеф Гарлин (Curb Your Enthusiasm), Ели Кемпер („Неуязвимата Кими Шмидт“), Джон Литгоу („На гости на третата планета“, „Интерстелар“), Джак Макбрайър („Разбивачът Ралф“, „Смърфовете“) и Ру Пол (RuPaul’s Drag Race).

Само след няколко кликвания си купих аудиокнигата и изслушах седемминутния запис с голямо удоволствие. Приказката ни въвежда в уютното, но и самотно съществуване на Марлон Бъндо, който обитава една „голяма задушна къща“ и по цял ден подскача из градината, пълна с множество други животни. Животът му неочаквано се променя, когато среща заека Уесли и осъзнава, че „никога повече не иска да подскача без него“. На това изречение направо се разтопих! Двамата решават да се омъжат и всички животни от градината ентусиазирано ги подкрепят, защото „това правят приятелите“.

В този момент се появява Миризливката (The Stink Bug), която е начело на всички животни и смята, че „мъжките зайчета могат да сключват брак само с женски зайчета“. Този персонаж до голяма степен напомня на Майк Пенс и неговите закостенели разбирания.

Част от илюстрациите в Marlon Bundo

Няма да разкривам как завършва историята за двете влюбени зайчета и Миризливка, но според мен А Day in the Life of Marlon Bundo е една наистина сполучлива детска приказка, която учи на любов без предразсъдъци и показва, че това чувство може да те направи по-смел и истински щастлив. Книгата напомня, че „да си различен изобщо не е нещо лошо“ и че властта на управляващите се дава от народа и пак той може да им я отнеме. Екипът на предаването е успял да създаде една мила история за любовта, която си заслужава да бъде чута или прочетена, дори без всички останали дълбоки послания, които носи.

Не крия, че съм пристрастна към шоуто на Джон Оливър и нещата, които прави – не само защото са стойностни и оригинални (и много забавни!), но и защото отчаяно искам да видя такъв формат в България. Макар че имаме предавания с елементи на политическа сатира и журналисти, които задават неудобни въпроси и се опитват да разчупят стереотипите, все още ни липсват хора, които да говорят смело за важните теми (които много често някой се опитва да прикрие) и да ги поднасят по добре обоснован и все пак лесен за възприемане начин, подходящ дори за децата.

Ето го и Джон Оливър в пълния му блясък:

След успеха на предавания в неделя Оливър гостува на различни популярни американски шоута, за да промотира изданието. По този повод самата Шарлот Пенс заяви в интервю пред FOX Business, че „подкрепя пародийната книга на Олвър, защото печалбите отиват за благотворителни организации, зад които всички ние можем да застанем“. Не знаем какво смята Миризливката по този въпрос, но аз съм щастлива, защото подкрепих каузата, а Марлон Бъндо е щастлив, защото намери любовта. Както самият той казва:

Stink bugs are temporary,
love is forever
.

Изображение на публикацията: BBC