fb
Книги и киноСпециални

„Където пеят раците“: 4 разлики между книгата и филма

5 мин.
*Тази публикация съдържа спойлери за „Където пеят раците“.

Мегапродуцентът и любител на книгите Рийз Уидърспуун е добре запозната с изкуството на адаптациите от книги към екрана. След като помогна за екранизациите на „Не казвай сбогом“, „Моята разходка в дивото“ и „Големите малки лъжи“, наред с други, сега тя продуцира бестселъра „Където пеят раците“ (изд. „Лабиринт“), чиято световна премиера беше преди седмица. Премиерната дата за България е обявена за 19 август 2022 г.

Адаптиран от бестселъра на Дилия Оуенс, филмът проследява историята на Кая – момиче, принудено да оцелява в блатото на Северна Каролина, след като е изоставена от семейството си. Kая оживява на екрана благодарение на Дейзи Едгар-ДжоунсНа фона на необичайното си съзряване, Кая се влюбва в двама напълно различни мъже: чувствителния Тейт (Тейлър Джон Смит) и хитреца Чейс (Харис Дикинсън). Последният е открит мъртъв близо до изоставена пожарна кула, а бившата му приятелка става главният заподозрян.

Адаптацията на което и да е любимо произведение е сложно начинание, но сценаристката Луси Алибар споделя, че често е говорила с Оуенс за това как най-добре да изгради персонажите. 

„Веднага разбрах, че обичам Дилия, защото тя каза: „Моля, не разваляйте южняшкия акцент – мразя това!“, каза Алибар пред Vanity Fair през март. „Дилия се довери на всички ни да вземем рожбата ѝ и да я представим пред още повече хора.“

Въпреки че като цяло сюжетът на филма съвпада с книгата, съществуват и някои различия. Vanity Fair разкриват четири от тях, включително в самия финал.

Детството на Кая

Както при всяка адаптация от книга към екран, някои от по-подробните сюжетни линии на романа трябва да бъдат съкратени. Детството на Kaя заема няколко глави в книгата, но само около 20 минути от филма. Това означава, че голяма част от контекста за изселването на Ма (Ана О’Райли) от нейното семейство и малтретирането от страна на бащата (Гарет Дилахънт), което принуждава всичките му деца, освен младата Кая (Джоджо Реджина), да напуснат, е изтрито. 

Както се обяснява в книгата, бракът на двойката е бил съсипан от Голямата депресия, която е довела до пристрастяването на бащата към хазарта и алкохолизма. Филмът не дава причина за сприхавия му характер, нито изяснява тясната връзка, която Кая споделя с по-големия си брат Джоди (Уил Бъндън). Арестът на Kaя за убийството на Чейс също се случва много по-рано във филма, който рамкира нейните случки от детството като ретроспекции, разказани на нейния адвокат.

Годежът на Чейс

Когато Тейт заминава за колеж, връзката между него и Кая (временно) приключва, осигурявайки възможност за най-проблемния ерген на Баркли Коув. Появява се Чейс Андрюс, който има тайно любовна връзка с Kaя, докато публично я нарича „Момичето от блатото“ и говори за нея по сексуално унизителен начин. В книгата Kaя открива, че Чейс е сгоден, след като вижда съобщението за сватбата му във вестника. Филмът прави това разкритие определено по-кинематографично, като Кая се натъква на Чейс и годеницата му пред магазин за хранителни стоки.

Литературната кариера на Kaя

„Не знаех, че думите могат да съдържат толкова много“, казва Кая както в книгата, така и във филма, след като Тейт я учи да чете. В месеците след като се ограмотява, тя започва да рисува и пише за природата, която я заобикаля в блатото. Както в романа, така и във филма Тейт предоставя на Kaя списък с потенциални издатели, така че работата ѝ да може да стане публична. В книгата Тейт споделя този списък, след като вече е заминал за колежа и се е върнал, като средство за помирение с Кая. Във филма Тейт прави този жест – такъв, който Kaя не обмисля, докато не се нуждае от парите, за да плати данъци върху имуществото си – преди да тръгне на училище. Изправена пред възбрана, Kaя е мотивирана да публикува романите си за собствената си финансова сигурност, а не просто като средство да сподели прозренията си със света.

Краят

Не се безпокойте, книжни пуристи – изненадващият край на „Където пеят раците“, в който се разкрива, че оневинената Кая всъщност е убила Чейс, остава непокътната. Но начинът, по който Тейт в напреднала възраст открива това разкритие, се променя. В книгата Тейт открива стихотворение, написано от Аманда Хамилтън, поетесата, която Кая често цитира, под дъските им. Озаглавено „Светулката“, произведението съдържа метафора за женските светулки, които убиват своите партньори, и се чете като слабо завоалирана изповед. Тейт намира и огърлицата от черупки, която Чейс е носел в часовете преди убийството му, което го кара да разбере, че Кая наистина е извършила престъплението. Разбира се, това означава, че Аманда Хамилтън е псевдоним, който неговата вече починала съпруга използва за поезията си.

Филмът изважда Аманда Хамилтън от уравнението. Вместо това, Тейт намира дневник със скици на себе си, Кая и Чейс до огърлицата от миди, залепена на страница. Както в книгата, така и във филма Тейт се заклева да пази тайната на Кая, изхвърляйки черупката сред вълните.


Можете да поръчате „Където пеят раците“ от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta22q3 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.

Прочетете още:

Ревюто на Мартина Ламбова за „Където пеят раците“

Въпроси за неразкрито убийство витаят около „Където пеят раците“

„Където пеят раците“ е тотален хит, дни преди да тръгне по кината

Гледайте първия трейлър на „Където пеят раците“