fb
Книги и киноСпециални

Въпроси за неразкрито убийство витаят около „Където пеят раците“

6 мин.

Когато Дилия Оуенс, пенсиониран биолог по дивата природа, издаде романа си „Където пеят раците“ (изд. „Лабиринт“) през 2018 г., никой не очакваше да се превърне в блокбъстър. Оуенс, която е в началото на 70-те, никога преди не е публикувала художествена литература. Нейният издател отпечата скромен тираж от 28 000 копия с твърди корици. Четири години по-късно романът е продаден в 15 милиона копия и е прекарал 168 седмици в списъка на бестселърите на The New York Times. Наскоро появилият се игрален филм с Дейзи Едгар-Джоунс в главната роля донесе 17 милиона долара през първия уикенд и помогна на романа да се върне на върха на списъците с бестселъри.

Но успехът на романа, а сега и на филма, е донякъде помрачен от подновени въпроси относно работата на Оуенс в Замбия като натуралист, когато през 1995 г. е починал заподозрян бракониер, пише The New York Times. Смъртта е настъпила по време на патрул срещу бракониерството, част от проект за опазване на дивата природа, ръководен от Оуенс и тогавашния ѝ съпруг Марк Оуенс. Стрелбата е записана от екип на ABC, който снима документален филм за работата, свършена от семейство Оуенс там. След излъчването на епизода през 1996 г. замбийските служители започват разследване, но жертвата така и не е идентифицирана и случаят никога не е разрешен.

Случаят и връзката на Оуенс с него за първи път бяха обстойно обхванати от Джефри Голдбърг в статия в New Yorker от 2010 г. Попитана за инцидента по време на интервю за The New York Times през 2019 г., Оуенс каза, че няма нищо общо със стрелбата и никога не е била обвинявана в нарушение, но отказа да разясни обстоятелствата. „Не съм участвала. Никога не е имало случай, не е имало нищо“, каза тя. Във вторник говорител на Оуенс каза, че авторът няма допълнителен коментар.

Но властите в Замбия не са приключили случая и все още искат да разпитат Марк и Дилия Оуенс за инцидента, според нов репортаж на Голдбърг в The Atlantic. Голдбърг наскоро се върна в Лусака, столицата на Замбия, и разговаря с главния прокурор, който потвърди, че случаят все още е разкрит. „Няма давност за убийство в Замбия. Всички те са търсени за разпит по този случай, включително Дилия Оуенс“, каза главният прокурор в страната Лилиан Шава-Сиюни пред Голдбърг.

Остават много въпроси относно неразрешения случай, но ето какво знаем за Оуенс, нейната работа и времето ѝ в Замбия.

Дилия се готви да постави радио нашийник на леопард от Калахари. Той често e идвал в лагера им.
Снимка: Марк Дж. Оуенс.

Преди да стане писателка на бестселъри, Оуенс е известен биолог на дивата природа. Учи зоология в Университета на Джорджия и получава докторска степен по поведение на животните от Калифорнийския университет в Дейвис. През 1974 г. тя и Марк Оуенс се преместват в Африка, за да изучават дивата природа, преживяване, за което те пишат в документалните си книги в съавторство „Окото на слона“, публикувана през 1992 г., и „Тайните на саваната“, издадена през 2006 г. В своя изследователски лагер в пустинята Калахари в Ботсвана те изучават миграционните модели и социалното поведение на лъвовете и хиените. През 1985 г. те се преместват в Замбия, където поддържат резерват от 5000 квадратни мили, за да предотвратят бракониерството на слонове и други диви животни. От време на време те се карат за все по-рискованите мисии на Марк срещу бракониерството, които той провежда чрез патрули с въоръжени пазачи на дивеча, пише Дилия в „Окото на слона“. Марк Оуенс също пише за страховете си, че той и Дилия са станали мишени на бракониерите и могат да бъдат убити. Те напускат Замбия през 1996 г. и се преместват в Айдахо, където работят по опазването на мечките гризли.

Романът “Където пеят раците” не е директна препратка към преживяванията на Оуенс в Африка, но има отзвук от нейната работа като натуралист. Действието се развива през 50-те и 60-те години на миналия век в Северна Каролина, разказът съчетава елементи от мистерия за убийство, романтика и природа с история за съзряването на момиче на име Кая, което е израснало само в блатата. В интервюта Оуенс прави паралели между живота си на интровертен любител на природата и изолацията и потапянето на Кая в естествения свят. Оуенс каза, че е базирала романа отчасти на опита си, когато е живяла в пустинята. 

Никога не са били повдигани обвинения срещу Марк или Дилия Оуенс, или някой друг, във връзка с убийството на заподозрян бракониер по време на един от патрулите на тяхната организация. Дилия Оуенс каза, че не е присъствала по време на стрелбата. Лицето на стрелеца е замъглено в кадрите на ABC, а лицето на жертвата никога не се показва.

Органите на реда в Замбия все още искат да разрешат случая и да разпитат Марк, Дилия и сина на Марк – Кристофър Оуенс, който присъства при стрелбата, съобщи Голдбърг наскоро в The Atlantic. Замбийските власти са казали на Голдбърг, че не вярват Дилия Оуенс да е пряко замесена в убийството, но я разглеждат като важен потенциален свидетел.

„Където пеят раците“ продължава да се продава с удивителна скорост – продадени са 80 550 печатни копия седмица преди премиерата на филма – и в момента е най-продаваната книга в Amazon. Филмовата адаптация, която стартира по кината на 15 юли, донесе 17 милиона долара през първия си уикенд, силно начало за филм с бюджет от 24 милиона долара. Но публичността около излизането на филма се усложнява от продължаващите въпроси за това какво наистина се е случило в Замбия. Някои от планираните изяви и интервюта на Оуенс бяха отменени след широко медийно отразяване на неразкритото убийство. И някои критици на книги и филми отбелязват тънките, но неудобни паралели между мистерията на убийството в основата на сюжета и мътните въпроси около смъртта в Замбия.


Прочетете ревюто на Мартина Ламбова за „Където пеят раците“ тук.

Можете да поръчате „Където пеят раците“ от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta22q3 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.