fb
Как четешСпециални

Как четеш: Борислав Вълов (Ei Bo)

7 мин.
Фотограф: Кайя Христова (Kayya Hristova)

Борислав Вълов е актьор и журналист. Описва себе си като киноман и книгоман, а душата си влага на сцената в театъра. Споделя, че ако трябва да избере между книга и филм, ще избере и двете. „Без музика не дишам. Изкуството за мен е любима раница, която всяка сутрин, ден след ден, избирам да поставя на гърба си.“

Освен театралната сцена, поле за изява Борислав намира и в социалните мрежи, където почитателите му го познават под псевдонима Ei Bo. Цветен, забавен, неуморим – такъв го виждаме редовно. Време е да разберем кои са книгите, изиграли важна роля в живота му!

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която те е накарала да промениш нещо в живота си?
Не е една. Освен любими романи, като знам само колко книги за психология имам… Но ще посоча последните две заглавия, които най-зверски ме разтърсиха. Прочетох ги паралелно, почти без да си поемам дъх: „Новата прическа на Вики“ от Цветелина Цекова и „Clair de Lune“ от Жюстин Томс. Познавам лично и двете авторки. Смея да кажа, че са скъпоценни имена в моя живот.

Отбелязваш ли си пасажи и цитати, докато четеш, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
По всички театрални и учебни книги записвам. Това ми помага. Понякога и в други книги се случва да подчертая, да си допиша кратка бележка. И това ми помага.

Сподели ни любимия си или последния отбелязан цитат.
Един от любимите ми е, не е от последните, дори може би е от първите. Тъй като се замислих, прочитайки въпроса, отидох до едната си етажерка с книги (имам две, засега), погледът ми се спря точно на тази книга и нямаше нужда да разлиствам: „Любовта е единствената марка, която никога не излиза от мода.“
Има и сериал по историята. Сериал със златни букви от миналото. Я да видя ще се сетите ли!

Художествена или нехудожествена литература предпочиташ? Или и двете?
Категорично и двете. Чета всичко. Всичко би могло да бъде полезно особено ако се появи в точен момент.

Какво място заема поезията в живота ти? Имаш ли любима стихосбирка?
Само душата има силата, вярата и способността да разчете поезия. От това изречение оставям на вас да прецените какво място заема в живота ми. На етажерката си имам отредено място за поезия. Там са застанали красиви корици на мои приятели, с които се гордея. Хора, които са дали трамплин на своите души:
„Зигзаг, стихове“ – Антонина Гюрова.
„Бягство“ – Ива Валентинова.
„Без граници, маски и други затвори“Ана-Мария Герасимова.
„Безнадеждна романтичка“Милка Игнатова.
Разбира се и „Галерията на сърцето“ от Марин Бодаков – мой преподавател от Софийски университет и ярко име в българската литература.
Казват, че всеки от нас среща поне една Мария в живота си. Имам оставено празно местенце за бъдещата дебютна стихосбирка на Мария Макавеева.

Любима екранизация или театрална постановка по книга? А книга по филм или пиеса?
Ах, и тук е дълга и широка! Затова подбирам един от примерите – Никълъс Спаркс. Автор, на когото имам абсолютно всички книги. Интересно е как откривах поетапно всяка една от тях. Гледал съм и всички екранизации по неговите заглавия. На почти всички ми подгизваше лицето от сълзи.

С кой писател би се запознал на живо?
Продължаваме с рубриката „Надлъж и нашир“! Със сигурност ще пропусна име, което ми се е искало да спомена. Със сигурност занапред ще попадат и още имена в списъка. Но – Никълъс Спаркс, с препратка към предишния въпрос, Георги Господинов, Холи Рингланд, Дженифър Нивън, Люк Олнът.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Имам и две големи етажерки с книги, и електронен четец, и приложения на телефона си с аудио издания. Книгоман съм, все пак! Но категорично избирам класическия, стационарен и любим вариант – книгата, която да държа в ръцете си.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да спреш по всяко време?
Предпочитам да съм дочел до финала, понеже иначе асцендентът ми Дева ме гледа накриво. Но често ми се налага да прекъсна по средата, тъй като трябва да слизам от трамвая или метрото.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Разбира се. Посланието понякога няма общо с главните герои. И това може да е всичко, което ми стига в книгата.

Какво четеш и/или слушаш в момента?
С вълнение посрещам този въпрос. Не мога да пиша на тишина. Само и единствено на музика! Така че, точно в момента звучи Heart Wants What It Wants на Bebe Rexha. Фен съм ѝ, песента ми е от любимите нови понастоящем, а и излезе точно на рождения ми ден съвсем наскоро.

А за книга – чета 4 книги в момента. Напоследък е все така. Склонен съм дори да покача бройката. Две от Никълъс Спаркс, „Думата с Р“ на Лиса Линч и „Три етажа“ от Ешкол Нево.

Само да уточня, към тези четири НЕ спадат учебните, актьорските и психологията. Те вървят паралелно и са винаги наоколо.

Коя е последната книга, която си купи?
И тук са 4. Наведнъж. Между другото, пристигнаха тази сутрин:
„Силата на настоящето“Екхарт Толе.
„4000 седмици“ – Оливър Бъркман.
„Методът Силва“ – Хосе Силва, Филип Мийл.
„Свръхестественият човек“Джо Диспенза.
Крайно време беше да набавя тези заглавия.

С коя книга би казал „обичам те“?
С дебютния ми роман. Работя по него. Надявам се недалеч в бъдещето да заеме място по вашите скринове и етажерки.
За първи път споделям публично това. Но е точният отговор. Явно точният въпрос в точно този момент.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Изпреварих въпроса явно. Преди четях една по една. Очевидно не ми бе достатъчно. Установих, че се справям с няколко наведнъж, пък и така вече се чувствам намясто. И винаги имам поне една книга в раницата си. А аз почти винаги съм с раница. А и ако си спомняте – изкуството за мен е любима раница.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Всичко изброено от въпросите ми по-горе. Както обичам да казвам – ако не останете доволни от изброените заглавия, аз лично ще ви осребря сумата. От собствения си джоб. А съм пестелив човек. Тоест – знам какво говоря. И пак ще си говорим!

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
От всичко по малко. Подреден съм, всяка книга си има конкретно място и много добре си знам защо. Зодия Дева ще ме разберат, хаха. По жанрове най-главно са разделени. На следващо стъпало, ако имам повече от една книга на даден автор, там също групирам. И за финал – заглавията подреждам по смисъл и асоциация.

Всички материали от рубриката Как четеш можете да намерите тук.

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta23q1.

Вижте всички участници в рубриката ни „Как четеш“ тук.