fb
Как четешСпециални

Как четеш: Денислава Петрова

6 мин.

Денислава Петрова е редактор в бизнес телевизията Bloomberg TV Bulgaria. Определя себе си като „филолог и режисьор по образование и мечтател по призвание“. Занимава се с кино и телевизия, танцува салса и споделя, че все още се опитва да разбере живота, но въпреки това е перманентно влюбена в него. А ето какво разказва за книгите, спечелили любовта ѝ.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Веднага мога да заявя, че най-силно ми повлия книгата „Кривата на щастието“ на Иво Иванов. Сблъсках се с разказите на Иво през 2016 година. Самият той като личност също ми въздейства. Често се замислям за героите му – истински личности, които с постиженията си сякаш те обливат с кофа студена вода: „Аз успях, какво е твоето извинение, че не преследваш големите мечти?“. Няма такова животно като „твърде големи мечти“. Тези хора ти разкриват чудесата, които може да постигне човек, ако не ограничава съзнанието си. Ние сме безгранични същества и силата на героте, които Иво си избира, ми припомня именно това в моментите, в които го забравям.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Не го правя. Преди години можех да чета Шекспир в градския. Вече не мога – не зная дали съзнанието ми е изгубило тренинг или вече съм приела, че четенето на книги трябва да е един вид ритуал. Усамотяваш се – ако медитивната музика ти помага, слушалките са приемливи. И се потапяш в друг свят, това е процесът. Не оставяш включен телевизора, не държиш включен интернета на телефона, не чуваш кавгата на съседите. Не се храниш над книгата. Добре… може и да е приемливо в някои случаи, но аз не го правя. Само душата се храни… със страници. :)

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Ако е възможно нещо да ме изкара от света на книгите, то това би било, жаждата за вода. Ако навън вали, чаят е задължителен!

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Чак ужасява… може би не. Вероятно има хора, които го правят, но аз държа моите книги да не се драскат, да не се подгъват. Вкъщи имам много книги и обичам всички като деца, но имам едни определени книги, които си имат дори собствен кът, и ако някой иска да ги пипне (тук ще направя пауза, за да предупредя читателите, че ако съм луда, то е в рамките на нормалното :) ), трябва преди това да си е измил ръцете!

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Имам чудесни книгоразделители, главно подаръци от приятели – едни от любимите ми са тематични магнитни книгоразделители за пътешественици!

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Любимата ми литература е художествена. Докато учех филология и трябваше да изчитаме тонове романи, много се запалих по руската литература на 19-и век. Имам и много любими български автори като великолепната Татяна Попова, Георги Томов, Виктор Пасков и… ще ми трябва около денонощие да изброя всички. Но в последната година – две се интересувам и от нехудожествени четива.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Нямам против електронните книги – преди да се развали моят е-четец, бях горда, че можех да побера двата тома на „Война и мир“ в малката си чанта! Но нищо не може да се сравни с мириса на хартия! Имаше период, в който, ако ме срещне човек по улиците, шансът да открие поне три книги в хартиени издания в чантата ми, бе голям. Аудиокнигите вероятно са доста добър вариант за забързаното ни ежедневие, но аз все още не съм си създала навик да слушам литература. Опитвам се да живея бавно и за мен хартиеният вариант на книгите сработва най-успешно за целта.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Ако можех да не спя със седмици, за да дочета книгите – ето това щеше да е съвършен вариант за книгоманите! Колкото до главата – в зависимост от това дали мозъкът ми е изключил. Ако го е направил преди да дочета главата, предпочитам да я дочета на следващото отваряне на книгата.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Признавам, че преди години се дразнех да не дочитам книги, независимо колко са досадни, просто се стягах и ги довършвах докрай. Към днешния момент не мога да се похваля с тази сила.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Доста интересен въпрос, над който никога не съм се замисляла. По принцип любимите ми книги са наситени с емоции, действие и богати образи. Но ще наблюдавам и търся книги с дразнещи герои, за да разбера. После ще споделя резултата от експеримента с вас. :)

Какво четеш в момента?
„Север“ от Скот Юрек, един прекрасен бегач на свръхдълги разстояния, който не знае какво значи граница за човешкото тяло! Както и „Икигай“ от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес.

Коя е последната книга, която си купи?
Наистина не си спомням. Доста труден въпрос за човек, който на практика може да фалира от изкупуването на книжарници.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Преди бях от първите. В последно време съм от вторите.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Навсякъде по всяко време. За съжаление, не ми плащат, за да го правя 24/7 и гледам да си „открадна“ свободно време между всички дейности, с които се държа заета. Иначе у дома е най-любимото ми място.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Според настроението. Не съм фен на конкретни поредици, аз съм книжен плъх (или поне доскоро бях, преди да ме завладее и аудио-визуалното изкуство).

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Абсолютно! Иво Иванов, Татяна Попова, Георги Томов, Георги Господинов, Виктор Пасков! Аз май пак мога да продължа дълго…

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Колкото и да е клиширано: по височина.

Снимка на публикацията: Десислава Тодорова

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta21q4. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.