fb
Как четешСпециални

Как четеш: Ели Алексиева

7 мин.
eli aleksieva knijar burgas

Ели Алексиева е темпераментна червенокоса дама с голяма усмивка и блеснал поглед. Въпреки че физически се намира в Бургас, (където работи като жрица на книгите в най-голямата книжарница в града) щедрите й препоръки за книги не се ограничават до пределите на морския град. Идеята на тази рубрика не е да интервюираме хора от книжния бранш, но обичта, с която клиентите й говорят за нея и пристрастието й към българските автори ни накара да пренебрегнем собственото си правило и да я попитаме как чете.

Какво са книгите за теб?
Бягство и спасение, любов и утеха, дестинация и пътуване,това без което не мога, нещо като хляб, нещо като вода, въздух и слънце, нещо като нищо друго на света…
Има една чудесна турска поговорка: „Хубавата книга е верен приятел, когато ти омръзне – не ти се сърди, когато й вярваш – не те предава!“

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си ?
Всяка прочетена книга, която е докоснала сърцето ми, е променила нещо в мен,нахранила е глада ми. Помня първата си книга (подарък за един рожден ден ден от леля ми) – двутомно издание на приказките на Ангел Каралийчев. Какво ли не бих дала да се почуствам отново така както в онзи миг – със сита душа, доволна и щастлива, че в ръцете си държа един нов свят!
И досега с умиление си спомням за детските си книжни любови – Пипи Дългото чорапче – ама точно такава, каквато е в прекрасните илюстрации от първото българско издание, романите на Ерих Кестнер – исках и аз да имам сестра близначка като в „Двойната Лотхен” (имам си любима сестра, ама не е от роман, така че не се брои :))
Юношеската ми любов – „Тримата мускетари”-все не можех да избера-Арамис,о да,но и Атос, и здравия апетит на Портос, и мустака на Д`Артанян… А завинаги остана любимата реплика на Скарлет О`Хара от „Отнесени от вихъра”: ”Утре ще му мисля…”

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Никога…
Я по-добре никога да не казвам никога, защото докато четях „Шоколад” на Джоан Харис, без да се усетя, опразних цяла кутия с шоколадови бисквити. Не смея да я препрочета…

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Не пия нищо. Опитвала съм да „вляза в картинката“ и да пия кафе, докато съм с книга, но като се зачета, то изстива безславно и забравено. А аз студено кафе не признавам, както не признавам и книгите за плеядианците :)

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Обичам чистите книги. Обичам да се върна, да прочета пак пасажа, който ми е харесал, да го усетя на вкус, на тежест и може да си го запиша в синия тефтер, където складирам мъдрости и неща за после.
Подчертавала съм единствено в учебниците по време на студентския ми живот.
Оттогава до днес само на една книга не се сдържах и посегнах с молива – „Моята прекрасна книжарничка”на Петра Хартлиб. Простено ми е, ръцете ме сърбяха – там е разказано моето ежедневие и е толкова хубаво да го съпреживееш отново върху белия лист.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Основно с книгоразделители, заредила съм се с огромни количества, че все ги пилея из цялата къща Може с визитки, диплянки. В последната книга, която чета, видях и листче със списъка ми за пазаруване – 1 бутилка зехтин, черно брашно – 2 пакета, мая – не суха, от живата…:-)

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Художествена. Твърдо художествена, но не съм фундаменталист – имам и леки забежки към нехудожествената. Последната ми изневяра беше с „Непокорните диви”на Кристина Морато

Eлектронни или хартиени издания? Или и двете?
Добрата стара книга. Хартиената. Да погаля корицата, да отгърна първа страниците й, да я помириша, да ме замае ароматът на мастило и хартия… Безценно, както се казва в една реклама, която така и не знам какво рекламира :)

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Опитвам се да стигна до края на страницата при всеки порив да бъда дисциплиниран читател. Но мога и да я спра по всяко време или поне 20 реда, след като някой ми е прекъснал четенето.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Мога. Академик Петер Юхас твърди: „Твърде стар съм да си губя времето с грозни жени и с младо вино!“, а аз бих казала: Твърде умна съм, за да си губя времето с красиви мъже и скучни книги. При толкова много други…

Ако в книгата, която четеш главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти книги?
Ако ме е подразнил истински някой главен герой, това означава, че авторът добре си е свършил работата – засегнал е сърцето ми, разбъркал ме е вътрешно, успял е да ме провокира. В ”Човек на име Уве” например с доста неща ме дразнеше този Уве, но пак нареждам книгата сред любимите си заглавия.

Какво четеш в момента?
„Лейди Африка” на Пола Маклейн, ”Да дойдеш на света” – Маргарет Мацантини и задължително съм захапала по една от „вкусните” книги – „Клуб Умбрийска вечеря” на Марлена де Бласи

Коя е последната книга, която си купи?
„Пощальонът на Неруда” на Антонио Скармета – за подарък на моя приятелка, а по тази книга пък ме запали поетесата Мария Донева. Благодаря ти, Мари! :-)

От тези хора, които четат само по една книга, ли си или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Никога не съм била вярна само на една книга. Книжен рецидивист съм – чета поне по три-четири заглавия едновременно.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Мога да чета насякъде, по всяко време и във всякаква поза, но любимото място е леглото ми, а любимото време – вечерта,когато всички край мен заспят и книгата и времето са си само мои.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Предпочитам самостоятелните, макар че чета и поредици. Проблемът е, че нямам търпение да излезе следващата част.Поради това често досаждам на приятели от издателства с въпроси за новия том на любима книга.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Имам си любими книги и автори, но съм от книжарите, които първо ще ви препоръчат българското.
Имаме толкова добри автори – и съвременни, и не чак толкова. Никога няма да се уморя да препоръчвам любимия ми Чудомир – една цяла вселена, една енциклопедия на българския дух.Прекрасен автор, който е актуален и днес!

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Елате при мен в книжарницата и ще видите перфектно подредени книги по любимите ми стелажи. Обаче не ви каня в къщи – та нали децата на обущаря ходят боси! :-))
Книгите у дома са на купчини – малка-от няколкото,които чета в момента,средна-на любими и прочетени, които стоят до главата ми ,за да мога по всяко време да посегна към тях,и голямата купчина на чакащите…